2019

Tv-programma De Sleutel geeft daklozen nieuwe toekomst  

Het aantal daklozen is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld van nog geen achttienduizend naar bijna veertigduizend mensen. De groep in de leeftijd van achttien tot dertig jaar is zelfs verdrievoudigd. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal daklozen hoger.

Reden genoeg voor Beau van Erven Dorens om ‘Het Rotterdam Project’ een vervolg te geven. In dit programma hielp hij vijf dakloze Rotterdammers door hen tienduizend euro te geven. In zijn nieuwe project ‘De Sleutel’ worden vijf mensen in verschillende steden gevolgd en krijgen zij de sleutel van een huis in plaats van geld.      

Housing First

Een dak boven je hoofd is een basisbehoefte. Het geeft rust en veiligheid. Veel daklozen willen werken aan een nieuwe toekomst. Vanuit een fijne vaste woonplek, niet vanuit een kliniek waar ze eerst hun verslaving of schulden te boven moeten komen voordat ze een woning krijgen. Bij Housing First krijgen langdurig daklozen eerst een huis en dan zorg. Vervolgens kunnen zij met deskundige hulp en begeleiding werken aan het oplossen van hun problemen en meedoen in de samenleving. De slagingskans is met deze werkwijze maar liefst tachtig procent.

De Alliantie helpt als woningcorporatie op verschillende manieren mensen die zorg nodig hebben aan een dak boven hun hoofd. In 2006 stelde de Alliantie als eerste corporatie in Amsterdam woningen voor Housing First beschikbaar aan HVO Querido. We geloven in deze formule en willen het in meer steden inzetten dan nu het geval is, zoals in Almere. Daarom werken we mee aan ‘De Sleutel’ waarin Nick uit Almere de sleutel van een Alliantie-woning krijgt om zijn leven weer op orde te krijgen.

De Sleutel

Nick is pas 25 jaar en heeft al veel meegemaakt in zijn leven. Hij heeft zijn school niet afgemaakt en de afgelopen twee jaar in een zware depressie gezeten. “Ik heb nooit echt het pad bewandeld wat iedereen bewandelt. Door de depressie ben ik vijftig kilo aangekomen, ik deed niks meer. Ik zat in een fase waarin ik dacht aan óf zelfmoord óf hulp zoeken.” Nick koos voor het laatste en ging naar de huisarts. Dat heeft hem uit de depressie geholpen; hij voelt zich nu beter en kijkt naar de toekomst. Door De Sleutel heeft hij nu een vaste stek. “Ik stond echt met mijn mond vol tanden en wist niet wat ik moest zeggen. Ik ben heel blij met dit huis en wil echt stappen gaan maken, zoals een carrière als programmeur opbouwen.”

Gaat het Nick en de vier andere daklozen lukken hun leven op de rit te krijgen? U ziet het in De Sleutel, elke dinsdag om 21.30 uur op RTL4.

De sleutel4.JPG