2019

De Alliantie en Woningnet zetten data in om druk Amsterdamse huurmarkt te verlichten

De Alliantie en Woningnet zetten data in om druk Amsterdamse huurmarkt te verlichten

Innovatieve proef gaat van start, deelnemers zijn welkom!

Hilversum, 20 juni 2019 – WoningNet start samen met de Alliantie een experiment op de sociale huurmarkt in stadsregio Amsterdam. Het doel is om meer Amsterdammers een kans te bieden op een woning. Ook woningcorporaties Ymere en Rochdale doen mee aan deze proef.

In de stadsregio Amsterdam zoeken ruim 90.000 huishoudens actief naar een sociale huurwoning. Dit terwijl er per week net iets meer dan 100 sociale huurwoningen beschikbaar komen. Een oplossing voor deze schaarste is dus welkom. WoningNet heeft naar de woonwensen en het zoekgedrag van 30.000 doorstromers in Amsterdam gekeken en op basis van data kunnen aantonen dat er mogelijke verhuisketens beschikbaar zijn binnen deze groep. Baanbrekend hierbij is dat er niet alleen naar de nu beschikbare woningen wordt gekeken, maar ook naar de nog niet beschikbare woningen.

De Alliantie gebruikt steeds vaker data om te innoveren en tot slimme oplossingen te komen. Bijvoorbeeld voor het versnellen van nieuwe verhuringen. Er is vorig jaar een Datalab opgericht; een werkplaats waar specialisten binnen de Alliantie onderzoek doen naar de mogelijkheden van slim datagebruik. De proef met Woningnet sluit daarom goed aan bij de werkwijze van de Alliantie.

Deelnemers gevraagd!
Deelnemers met wie een verhuisketen kan worden gevormd, krijgen de kans om de gematchte woning te bezichtigen en kiezen dan of ze wel of niet met het aanbod akkoord gaan. Als genoeg mensen in de keten akkoord zijn gegaan, kunnen ze allemaal tegelijk verhuizen naar hun nieuwe huurhuis. Huurders van een sociale huurwoning van De Alliantie in de stadsregio Amsterdam, worden via de website van WoningNet gevraagd of ze deel willen nemen aan de proef. Als Woningnet in de proef structureel succesvolle ketens weet te realiseren, wordt er mogelijk verder uitgerold naar andere grootstedelijke gebieden.