2019

De wereld van Philippus

‘De behoefte aan een eigen wereld, een plek waar ik zelf de regels bepaal, dat trekt me aan in deze diorama’s. Peter Philippus bouwt diorama’s: supergedetailleerde ‘kijkdozen’ waar hij een wereld op schaal nabouwt. We zochten hem op in de Pijp, waar hij sinds een aantal jaar een woning huurt van de Alliantie.

diorama's uitsnede.png (1)

‘Het begon met een modelspoorbaan’, vertelt hij. Dat bouwen op schaal vond ik leuk, vooral de aankleding ervan – de huizen en mensen. Ik ging naar modelbouwbeurzen, werd echt gegrepen door die wereld. Ik rolde erin.’ Inmiddels is hij voorzitter van AMC, de Amsterdamse Modelbouw Club. Op een enorme locatie buiten de stad hebben de leden heel Amsterdam nagebouwd.

Zijn eigen projecten bestaan vooral uit de diorama’s, die hij ook in opdracht maakt. ‘Op een bepaald moment vroeg iemand van het Museum van Prostitutie mij om een diorama in opdracht te maken: de kamer van ‘Chinese Annie’, een vermoord hoertje van wie de moord nooit is opgelost. Ik heb die kamer nagebouwd aan de hand van het politierapport uit 1954. Alles moest kloppen, van de doos sigaren op de bank tot de meubels en de krant op tafel. Het inrichten van zo’n kamer, alles zelf maken, dat vond ik fascinerend.’

project chinese annie.jpg

Het was de aanleiding om verder te gaan met diorama’s. Een Kaasfabriekje voor een museum in Volendam volgde. Voor het Drostemuseum maakte hij een winters tafereel, met schaatsers die echt kunnen rijden. In zijn woning in de Pijp staan vier diorama’s met persoonlijke thema’s. Dozen van 60 x 60 cm waarin een tafereel te zien is, compleet met belichting. ‘Vrij werk’, noemt hij ze. Eén is duidelijk een Amsterdamse lattenzolder, in een ander zien we een schilder in zijn atelier. ‘Het zijn eigenlijk herinneringen’, licht hij toe. ‘De lattenzolder bij ons in de Jan van der Heijdenstraat vond ik als klein jongetje een beetje eng, dat zie je hier ook terug. Ik moest erlangs als ik naar het atelier van mijn vader wilde. Hij schilderde daar in zijn vrije tijd op glas. Die ruimte had geen verwarming, geen stromend water. Maar het was wel zíjn plek.’ De diorama's in zijn huis tonen ateliers, een zolder en een wereld op zijn kop.

wereld op zijn kop.jpg
Een eigen plek, dat is voor Peter zijn woning. Zijn geliefde woont vlakbij, ook in een woning van de Alliantie. Wat bij de vorige bewoner als slaapkamer diende is nu een werkkamer. Zo heeft hij het liever. Slapen doet hij wel op de bank, tussen de kunstwerken.

Over een diorama doet hij ongeveer 2 a 3 maanden. ‘Ik zoek inspiratie in schilderijen, kunst, vormen kleuren, en ga dan zelf aan de slag. De schaal is 1:12, dat is een fijne maat. Soms koop ik dingen kant en klaar, maar het meeste maak ik zelf. En sowieso beschilder ik alles, om dezelfde look te creëren. In mijn bedrijf heb ik het ook naar mijn zin hoor, maar in het maken van de diorama’s en de modelbouw kan ik mijn fantasie kwijt. Ik kan het allemaal zelf bedenken en vormgeven!’

Meer weten over het werk van Peter Philippus? Neem een kijkje op zijn website.