2019

De Alliantie rondt vernieuwing Struikbuurt in zes jaar af

 

In 2012 slaagden bewoners van de Struikbuurt in Amsterdam Nieuw-West, woningcorporatie de Alliantie en de gemeente er met elkaar in om in zeer korte tijd een breed gedragen vernieuwingsplan te maken voor de wijk. Nu, zes jaar later, is de Struikbuurt een aantrekkelijke en groene buurt voor jong en oud.

De tweehonderdvijftig beneden- en bovenwoningen, die gebouwd zijn om de woningnood na de Tweede Wereldoorlog op te lossen, zijn opgeknapt en voor het grootste deel samengevoegd tot ruimere huur- en koopwoningen. Langs de Burgemeester Vening Meineszlaan hebben kleine woningen plaatsgemaakt voor 24 eengezinswoningen en zestig levensloopgeschikte appartementen. In één daarvan woont mevrouw Maidin.

struikbuurt 2.jpg


Kasteel
Ze kan het nog niet geloven: “Ik woon hier nu een jaar en heb nog steeds het gevoel dat ik in een kasteel woon. In mijn oude huis moest ik altijd mijn verjaardag in tweeën splitsen, zo klein was het. Het was er ook koud.” De Alliantie heeft het appartementengebouw speciaal gebouwd voor ouderen, tot grote blijdschap van mevrouw Maidin. “Ik kan nu met de lift naar mijn huis en op mijn balkon genieten van het mooie uitzicht.” De meeste bewoners konden verhuizen binnen de buurt als zij dat wilden. Daar hoefde mevrouw Maidin geen moment over na te denken, want ze woonde er al twaalf jaar met veel plezier. “Ik was heel blij dat ik meteen naar een nieuwe woning kon gaan, want twee keer verhuizen was wel wat veel geweest.”

Moestuintjes
Een van de nieuwe bewoners van de Struikbuurt is Bas , die samen met zijn vriendin Melanie hier een huis kocht. “We zochten eigenlijk een huis aan de buitenrand van Amsterdam, maar gezien onze wens om in een energieneutraal huis te wonen, werd dat te duur.” Met zonnepanelen, isolatie, ledlampen en warmtematten onder de vloer hebben ze straks over een jaar gezien een gemiddeld energieverbruik van nul. Met diezelfde duurzaamheidsgedachte heeft Bas het initiatief genomen om moestuintjes te plaatsen. “We hebben in de zomer drie maanden gegeten uit eigen tuin. Het leidt ook tot meer gesprekken en contact met de buren, ik ken inmiddels bijna iedereen in het hofje. Ik wil ze inspireren duurzamer om te gaan met hun huis en voedsel.”

struikbuurt.jpg

Veilig
Bas was niet meteen enthousiast om in de Struikbuurt te gaan wonen. Als politieagent heeft hij vervelende herinneringen aan de buurt. Alhoewel mevrouw Maidin zelf geen onprettige situaties heeft meegemaakt, heeft zij dat wel regelmatig gehoord van anderen. “Vroeger hoorde ik wel eens verslaafden schreeuwen, dat is nu niet meer zo. De buurt is veel rustiger geworden. Het is alleen wel jammer dat sommige mensen sigaretten op straat gooien of brood voeren aan duiven. Ook mag er nog wel wat meer groen komen voor ons appartementengebouw.” Bas is blij dat hij de stap heeft genomen, ondanks zijn vroegere herinneringen. “Het is een leuke wijk, en we kunnen onze droom over een nul-op-de-meterwoning hier waarmaken.”

Succes
Is de vernieuwing van de Struikbuurt een succes te noemen? Fennie Kerdijk, gebiedsontwikkelaar bij de Alliantie, vindt van wel: “De bedoeling was om de verouderde woningen op te knappen en er tegelijkertijd een meer gemengde wijk met koop-, vrije sectorhuur en sociale huurwoningen van te maken. Dat is gelukt. Het is mooi om te zien hoe mensen uit verschillende lagen van de bevolking samen in de wijk wonen en leven. Kinderen kunnen heerlijk spelen in de autoluwe groene hofjes.” Bas is het daarmee eens, maar vindt het wel jammer dat sommige binnenterreinen niet direct toegankelijk zijn voor ontmoeting tussen de bewoners, zoals die van de huurwoningen achter zijn huis.

struikbuurt 3.jpg