2018

Start bouw van 39 zelfstandige zorgwoningen op voormalig terrein Regenboogschool

Wethouder Verbeek en wethouder Bakker, Joan van der Burgt, directeur de Alliantie en Ellen Middelhoven, locatiemanager Philadelphia, gaven woensdag 30 mei het startsein voor de bouw van de zorgwoningen. Met groot enthousiasme hebben de toekomstige bewoners het bouwbord onthuld. Onder de belangstellenden veel toekomstige bewoners, omwonenden en betrokken partijen die met een kopje koffie en ijsje genoten van een feestelijke warme zomeravond. “De Alliantie is verheugd 39 zelfstandige zorgwoningen toe te voegen aan de sociale woningvoorraad in de gemeente Huizen. Met het huisvesten van cliënten van Philadelphia waarborgen we hun deelname aan de wijk/ samenleving, normalisering, inclusiviteit.” aldus Joan van der Burgt. 

Zelfstandige zorgappartementen
Het complex bestaat uit 39 zelfstandige zorgappartementen, vijf gemeenschappelijke groeps-woonkamers aangevuld met een slaapwachtkamer met doucheruimte en een personeelsruimte. De appartementen beschikken over een woonkamer en een slaapkamer. De woonkamer is voorzien van een kookgedeelte met keukenblok waar elektrisch kan worden gekookt. Ieder appartement is tevens voorzien van eigen doucheruimte (met toilet). De appartementen op de twee verdiepingen zijn bereikbaar met een lift. In de inpandige berging bevinden zich de aansluiting voor een wasmachine en droger. Het dak van het gebouw wordt volledig vol gelegd met zonnepanelen.

Huisvesting
De nieuwe huisvesting is qua vorm en inhoud toekomstbestendig betreffende overzichtelijkheid, toegankelijkheid, flexibiliteit en financiering. Individuele eenheden als basis met beperkte maar flexibel inzetbare gemeenschappelijke ruimtes. Een nieuwe woonvorm bied de mogelijkheid om een deel van de cliënten van de verschillende locaties te herschikken, zodat de zorgvraag optimaal gecombineerd kan worden. Daarbij helpt een passende locatie dicht bij algemene voorzieningen zodat cliënten gestimuleerd worden meer regie te nemen bij bijvoorbeeld het doen van boodschappen. De doelgroep bestaat uit cliënten met een matige verstandige beperking die blijvende begeleiding nodig hebben op het gebied van praktische en sociale zelfredzaamheid. “Onze (verstandelijk beperkte) cliënten krijgen natuurlijk begeleiding waar dat nodig is, maar zijn ook gewoon onderdeel van de wijk en van de buurt. Mijn droom is dat onze cliënten straks echt meedoen in de wijk. In de sportclub, in het buurtcentrum, in de bibliotheek.  Samen met buurtbewoners en vrijwilligers. “verteld Ellen Middelhoven.

Wethouder Verbeek en wethouder Bakker: “Dankzij de nieuwbouw van de 39 zorgappartementen kan Philadelphia een betere woon- en leefomgeving realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Nu wonen de cliënten van Philadelphia nog op verschillende locaties verspreid over Huizen. Deze nieuwe locatie aan de Amer ligt centraal in de buurt, waardoor de bewoners echt onderdeel van de wijk zijn. En dat is wat wij willen: een samenleving waarin iedereen meedoet.” 

Bouwproces
De sloopwerkzaamheden zijn gestart, deze werkzaamheden duren naar verwachting een maand. Daarna volgt het heiwerk, om overlast te beperken is gekozen voor trilling arme schroefpalen als funderingspalen. De bouw van het complex wordt in opdracht van de Alliantie uitgevoerd door Heijmans Bouw Huizen (voorheen Vos en Teeuwissen).We verwachten de tweede helft 2019 de nieuwe bewoners te huisvesten.