2018

Omvangrijke vernieuwing Staalmanpleinbuurt gaat laatste fase in

Nu woningcorporatie de Alliantie alle 240 woningen van de nieuwbouwwijk Oever West tussen de Aletta Jacobslaan en de Henri Dunantstraat in Amsterdam Nieuw-West heeft opgeleverd, begint de laatste fase van de in 2009 ingezette vernieuwing van de Staalmanpleinbuurt. Eind januari is de Alliantie gestart met de renovatie van de portiekflats rondom het Staalmanplein.

20180129 Vernieuwing Staalmanpleinbuurt - overzichtsfoto Oever West (fotograaf Rogier Alleblas).jpg

Oever West (fotograaf Rogier Alleblas)

Buurtvernieuwing

Het stadsdeel en de Alliantie hebben in 2009, mede op basis van de wensen van bewoners, een vernieuwingsplan gemaakt om de achteruitgang van de Staalmanpleinbuurt te stoppen. De naoorlogse wijk verslechterde zichtbaar en was toe aan een impuls. Het ging daarbij niet alleen om de zeer verouderde woningen, ook werd de buurt wat betreft opleidingsniveau en gezinsinkomen alsmaar eenzijdiger. Steeds meer gezinnen moesten rondkomen van een minimuminkomen. Sinds de start van het vernieuwingsproject heeft de Alliantie zo’n vijfhonderd woningen in fasen gesloopt en vervangen door nieuwe eengezinswoningen en appartementen. Ook zijn er ruim honderd woningen gerenoveerd. Daar komen in de laatste fase nog eens 280 woningen bij. De wijkvernieuwing wordt naar verwachting in 2020 afgerond.

Woningvariatie

Egbert Dekker (manager vastgoed bij de Alliantie) is al sinds het eerste uur betrokken bij het project, destijds als ontwikkelmanager: “Ik vind het heel bijzonder dat we na zoveel jaren van hard werken nu de laatste fase in gaan. We wilden de wijk samen met de bewoners weer aantrekkelijk maken om in te leven en wonen, en vinden dat we daar goed in geslaagd zijn.” Door de vernieuwing is het accent verschoven van sociale huur naar een mix met ook koop- en middeldure huurwoningen. Daarnaast bestaat de wijk nu uit zowel eengezinswoningen als appartementen in plaats van overwegend portiekflats. “En omdat we de nieuwbouwwoningen in fasen bouwen, kunnen we bewoners die te maken krijgen met sloop of renovatie een nieuw huis in de buurt aanbieden. Zo zijn bijvoorbeeld al veel mensen uit de flats rondom het Staalmanplein verhuisd naar Oever West, waar we naast appartementsgebouwen ook rijtjeswoningen hebben gebouwd”, licht Egbert Dekker toe. 

20180129 Vernieuwing Staalmanpleinbuurt - nieuwbouw Ottho Heldringstraat (fotograaf Fred Oosterhuis).jpg

Nieuwbouw Ottho Heldringstraat (fotograaf Fred Oosterhuis)

Staalmanplein

Ook de renovatie van de flats rondom het Staalmanplein gebeurt in stappen. De woningen tussen de Johanna Reynvaanstraat en Henri Dunantstraat worden vanaf eind januari aangepakt. Wanneer dit deel klaar is, start de renovatie van de flats tussen de Wilhelmina Druckerstraat en Johanna Reynvaanstraat. Ook het Staalmanplein wordt dan opnieuw ingericht. De buurt denkt mee over de plannen voor deze laatste fase van de vernieuwing. Gebiedsontwikkelaar Lysanne ter Brugge: “Een adviesteam van bewoners heeft vorig jaar een advies aan ons en het stadsdeel uitgebracht. Ze hebben hier veel energie en tijd in gestoken, en concrete voorstellen gedaan. Daar gaan we mee aan de slag. Zo gaat ons plan om van het Staalmanplein een rustig woonplein te maken op de schop. Het adviesteam heeft namelijk gepleit voor een levendig plein waar ook mensen van buiten de buurt naar toe willen komen. In het advies staan ontmoeten en spelen centraal en dat vinden wij een mooi uitgangspunt voor de wijk.”

Meer informatie over de vernieuwing van de Staalmanpleinbuurt vindt u op www.staalmanplein.nl.

20180129 Vernieuwing Staalmanpleinbuurt - Staalmanplein.jpg

Staalmanplein