2018

Eemnes krijgt eerste slimme elektriciteitsnet ter wereld

In Eemnes gaan honderden huishoudens en enkele bedrijven, stroom aan elkaar verkopen tegen een continu wisselende prijs. Om dit mogelijk te maken heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ontheffing van de elektriciteitswet verleend aan energiecoöperatie Eemnes Energie. Een unicum, want nergens in de wereld is een slim netwerk in de praktijk gebracht dat dit kan. Amersfoort volgt; daar staat een tweede project gepland.

Micro energy trading
Het leveren van stroom van de ene gebruiker naar de andere, op basis van onderlinge verrekening, wordt micro energy trading genoemd. Enervalis, een startup in België, heeft hiervoor de benodigde software ontwikkeld en getest. De combinatie van een virtuele munt op basis van blockchain-technologie en de nieuwste generatie slimme meters maakt de introductie van deze innovatie mogelijk. In het project werken Enervalis en Eemnes Energie samen met de gemeente, woningcorporatie De Alliantie, Bax & Company, de Chalmers Universiteit in Göteborg (Zweden), de provincie Utrecht, de Rijksoverheid en de Europese Unie.

Betere balans vraag en aanbod
Slimmere elektriciteitsnetwerken zijn nodig nu duurzaam opgewekte stroom een steeds groter deel uitmaakt van de energiemix. Anders dan bij een centrale op gas, is de productie van zonnestroom of windenergie lastig aan te passen op de vraag van dat moment. Opslag in batterijen kan dat probleem deels oplossen, maar voor een betere balans van vraag en aanbod zijn ook slimme netwerken nodig. Zo kan een (huishoudelijk) apparaat bijvoorbeeld gaan werken op een moment waarop veel aanbod is en daarmee de prijs dus laag.

Veel navolging
Wethouder duurzaamheid Niels Rood: “De gemeente is nu acht jaar bezig met een gericht beleid op het gebied van duurzame energie. In Eemnes zijn heel veel huizen met zonnepanelen. Omdat we daarnaast met Eemnes Energie een goed werkende energiecoöperatie hebben kregen we subsidies en de ontheffing om dit project uit te rollen. Vanaf volgend jaar al kunnen Eemnessers onderling stroom kopen en verkopen. Hierdoor zijn zij voordelig uit zonder dat zij er omkijken naar hebben. Ik verwacht dat dit voorbeeld snel veel navolging krijgt. Wat weer een stukje van de puzzel legt in de wereldwijde ambitie om de opwarming van de aarde te beperken.”

Autobatterij
Eemnes wil in 2030 een groot deel van het dorp afgekoppeld hebben van het aardgas. De gemeente wil daarbij voorkomen dat inwoners ineens veel meer moeten gaan betalen voor hun energierekening. Deze innovatie maakt het gebruik goedkoper en past daarom goed in de ambitie van de gemeente. Het koppelen van de stroom in autobatterijen is een volgende stap in het balanceren van vraag en aanbod naar elektriciteit. Daarover is de gemeente in gesprek met Robin Berg van WeDriveSolar.