2018

De Alliantie bouwt eerste sociale woningen Centrumeiland in Amsterdam

IJburg in Amsterdam is over een paar jaar een eiland rijker: Centrumeiland. Op de nu nog lege zandvlakte verrijst een nieuwe wijk met zo’n vijftienhonderd woningen. Naast grotendeels zelfbouwkavels komen er ook ruim driehonderd sociale huurwoningen. De Alliantie neemt hierin het voortouw.

Op 5 december tekenden wethouder Laurens Ivens en regiodirecteur Eddo Rats van de Alliantie een overeenkomst die de bouw van ruim vijftig betaalbare appartementen voor gezinnen mogelijk maakt. Zij delen straks een binnenterrein met zelfbouwers. Rats: “Het is bijzonder dat er in een zelfbouwwijk als deze ook ruimte is voor sociale woningbouw. Die mix is belangrijk voor elke wijk, en zeker als deze nog vorm moet krijgen. De nieuwe bewoners gaan met elkaar echt pionieren hier.”

Energieneutraal

Centrumeiland wordt een duurzame, energieneutrale wijk. De Alliantie draagt daar graag haar steentje aan bij. “Zo worden onze woningen goed geïsoleerd en krijgen ze zonnepanelen. We sluiten ze aan op een koude-warmteopslagvoorziening en vangen we het regenwater op eigen terrein op”, licht Eddo Rats toe.

Centrumeiland IJburg

Centrumeiland ligt aan de oostkant van de stad in het IJmeer en is het eerste eiland van de ontwikkeling van IJburg fase 2. Daarvan is ook het toekomstige Strandeiland onderdeel. Het eiland is ongeveer 11 voetbalvelden groot en daarop komen 1.500 woningen (overwegend zelfbouwkavels). Kenmerkende thema´s uit de Agenda Duurzaamheid voor het eiland zijn: Energieneutraal en Rainproof/Klimaatbestendigheid. Centrumeiland is de grootste zelfbouwlocatie van Amsterdam. Volgens de huidige planning is de wijk in 2025 helemaal klaar. 

Wethouder Ivens: “Het is ontzettend belangrijk dat we betaalbare woningen bijbouwen voor Amsterdammers. Deze gronduitgifte is een concreet resultaat dat past bij de ambitieuze doelstelling van de bouw van gemiddeld 7.500 woningen per jaar."

rsz_vogelvlucht.png