2017

Wooncoach de Alliantie een succes in Huizen

De gemeente Huizen en de Alliantie zetten wooncoaches in voor huurders van 65 jaar en ouder in de wijken Oude Dorp De Zuid en de Zeeheldenbuurt. De wooncoach brengt woonwensen, zorgen en belemmeringen in kaart en adviseert vrijblijvend over de mogelijkheden. De inzet van de wooncoaches in Huizen is succesvol. De wooncoaches hebben inmiddels met ruim 30 huishoudens, diverse gesprekken gevoerd.

De meeste begeleiding die de wooncoaches hebben geboden ging over het uitleggen dat men zich moet inschrijven bij Woningnet wil men kunnen verhuizen, hoe het huurbeleid in elkaar zit, bekend maken met het gelijkvloerse woningaanbod en de verhuizing overzichtelijk maken. Het belangrijkste effect van deze gesprekken was dat huurders hiermee net dat zetje kregen, wat ze nodig hadden om zelf weer actief te worden. Daarnaast hebben de wooncoaches er ook voor gezorgd dat familieleden of andere (vrijwilliger)instanties konden worden ingeschakeld bij het zoeken en vinden van een nieuwe woning. Het informeren en ontzorgen zijn de belangrijkste zaken waarmee de meeste belemmeringen kunnen worden weggenomen.

"We bespreken met de huurder wat hun wensen en zorgen zijn. Wat voor woning bij hen past, in enkele gevallen is dat van ‘groot naar toekomstbesteding.” aldus Marjan Kramer wooncoach van de Alliantie. “Niet al onze woningen zijn geschikt om comfortabel oud in te worden. Dat kan ook betekenen dat er verhuisd wordt. Dergelijke verhuisbewegingen kunnen de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. “

De heer Rigter is een van de huurders die de wooncoach op bezoek heeft gehad; “na een prettig gesprek met de wooncoach heb ik me ingeschreven op WoningNet. Ik zocht een kleinere woning, gelijkvloers maar met een tuin, de buurt maakte mij niet uit. Ik ben enorm blij met mijn nieuwe woning in de Bijvanck”. 

De wooncoach is een tijdelijk project van de gemeente Huizen en de Alliantie en vervangt het project ‘Woon op maat’. De wooncoach is er in eerste instantie voor de duur van 1 jaar, tot de zomer van 2018. De Alliantie heeft circa 300 huurders aangeschreven in de buurten Oude Dorp de Zuid en Zeeheldenbuurt. Dit jaar nog krijgen dezelfde huurders een (herinnerings)brief met de uitkomsten tot nu toe en meest gestelde vragen van de bewoners. Bewoners uit deze wijken kunnen alsnog een afspraak met de wooncoach maken.