2017

Vakjury kiest kantoor de Alliantie als winnaar van de Hilversumse Architectuurprijs!

“De transformatie van een saai en anoniem laboratoriumgebouw uit de jaren zeventig tot een bepalende blikvanger is een kunststuk dat de jury van de Hilversumse Architectuurprijs waardeert met de vakprijs.”

In het Hilversumse raadhuis maakte juryvoorzitter Kees Rijnboutt gisteravond bekend dat uit tien genomineerden het Amsterdamse bureau Studioninedots unaniem tot winnaar was verkozen. Metin van Zijl gaf een toelichting op hoe zij het de kolos te lijf waren gegaan; ”het casco was nog prima, maar de maatvoering te onhandig om er kantoren in te kunnen maken die aan moderne eisen van het nieuwe werken konden voldoen. Door grote stukken uit de betonnen vloeren en buitenmuren te zagen voor een spectaculaire vide, werd een gewaagde en geslaagde transformatie bereikt tot hoofdkantoor van De Alliantie.”

HAP_2015-2016.jpg

Trots
Als gebruiker en eigenaar van het getransformeerde gebouw, is de Alliantie natuurlijk hartstikke trots te mogen werken met Studioninedots, die naast een prachtige & prettige werkplek en sfeer, ook het 95-appartementen tellende complex op het Lucent terrein heeft ontworpen. Als je de bouwfilms bekijkt begrijp je waarom Studioninedots en de Alliantie trots zijn op de Hilversumse Architectuurprijs 2015-2016. Via lucenthilversum.nl/bouwfilms kan je even terug in de tijd en zie je hoe het vroeger was op het Lucent terrein.

Publieksprijs
Parallel aan de vakprijs liep ook bij deze vijfde editie van de Architectuurprijs de competitie om de publiekprijs mee. In totaal zijn 1896 stemmen uitgebracht, waarvan er 696 naar de villa Jacobus Pennweg 25 gingen, ontworpen door Marco Tavenier van het Amersfoortse Bureau MT. Hij kreeg een loeizwaar plexiglazen model van de villa, die hij in mooi robuust lijnenspel had ontworpen. Als tweede eindigde het MH17-Monument van Sven Lamme met 20% van de stemmen en Villa Industria van Mecanoo Architecten werd 3e met 13,6%.