2017

Grote verhuizing naar nieuwbouw Oever West in Amsterdam begonnen

Begin juli heeft woningcorporatie de Alliantie de eerste 56 van in totaal 240 nieuwbouwwoningen van Oever West aan de Henri Dunantstraat in Amsterdam Nieuw-West opgeleverd. De nieuwe bewoners wonen nu nog in de portiekflats rondom het Staalmanplein, die de komende jaren worden gerenoveerd. De oplevering van de eerste woningen van Oever West is daarmee ook het startschot van de laatste grote verhuisgolf in de Staalmanpleinbuurt

Verhuizen

De renovatie van de 280 woningen in de flats tussen de Henri Dunantstraat en Wilhelmina Druckerstraat is zo ingrijpend dat de bewoners niet in hun eigen woning kunnen blijven wonen tijdens de werkzaamheden. Een deel verhuist naar Oever West; anderen kiezen voor een woning elders in de buurt of daarbuiten. Mohammed Gabr koos voor het eerste en kreeg op woensdag 5 juli van de Alliantie de sleutel van zijn nieuwe huis. “Ik woon nu dertien jaar in de Staalmanpleinbuurt en wilde hier graag blijven. Het is een mooie buurt en ik ken hier veel mensen. Ik vind het leuk dat mijn buren straks gewoon weer naast mij wonen. Eerst woonden we drie hoog en nu hebben we een mooie eengezinswoning. Mijn drie kinderen hebben nu eindelijk ieder een eigen kamer en daar zijn ze hartstikke blij mee, want ze mogen een eigen kleur voor hun muur uitkiezen.”

20170712 Foto sleuteloverdracht Mohammed Gabr Oever West Staalmanpleinbuurt (fotograaf Rogier Alleblas).jpg

Foto: Rogier Alleblas 

Stap vooruit

De oude flats van Oever West zijn in 2015 gesloopt. Er komen sociale huurappartementen, eengezinswoningen met sociale en middeldure huurprijzen en koophuizen voor terug. Gebiedsontwikkelaar Lysanne ter Brugge van de Alliantie: “Oever West is onderdeel van een grootschalige vernieuwing van de Staalmanpleinbuurt die al in 2009 is gestart. Omdat we nieuwbouwwoningen in stappen bouwen, kunnen bewoners die te maken krijgen met de sloop of renovatie van hun huis in de buurt blijven wonen als zij dat willen. En door de mix aan woningen kunnen mensen wooncarrière maken door te verhuizen van een sociale huurwoning naar een middensegmenthuur- of koopwoning.” Ook aan duurzaamheid is gedacht in Oever West. De woningen zijn energiezuinig, met name vanwege de goede isolatie en het gebruik van spaarzame bouwmaterialen.

20170712 Foto Oever West Staalmanpleinbuurt (fotograaf Rogier Alleblas).jpg

Foto: Rogier Alleblas  

Metamorfose

De Staalmanpleinbuurt heeft al een hele gedaanteverandering ondergaan. Veel oude woningen zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Lysanne ter Brugge: “Aan het einde van dit jaar, wanneer alle woningen van Oever West klaar zijn, staat de teller op circa achthonderd nieuwbouwwoningen. Op dat moment start de stapsgewijze renovatie van de flats rondom het Staalmanplein. Dit is de laatste fase van de totale vernieuwing. We verwachten eind 2020 helemaal klaar te zijn en met elke stap die we zetten wordt de Staalmanpleinbuurt aantrekkelijker om in te wonen en te leven.” Meer informatie over het project is te vinden op www.staalmanplein.nl.