2017

Flink minder huisuitzettingen door Sluitende Aanpak in Amsterdam

De Amsterdamse corporaties, gemeente Amsterdam en diverse maatschappelijke organisaties hebben op woensdag 22 november het convenant Vroegsignalering en Sluitende Aanpak getekend.
Met dit convenant is de samenwerking tussen de verschillende partijen aangescherpt en geformaliseerd. Het belangrijkste doel is om het aantal huiszettingen zoveel mogelijk te beperken.

Iedere huurder met een oplopende betalingsachterstand krijgt een traject, dat is de essentie van de Sluitende Aanpak. Dat kan een traject zijn in het kader van Geregelde Betaling of VroegEropAf, maar het kan ook om een andere maatwerk aanpak gaan. Het uitgangspunt van alle deelnemers aan deze samenwerking is dat niemand geholpen is met een huisuitzetting. Een huisuitzetting levert veel leed op bij de huurder en lost zijn problemen niet op. En uiteindelijk moet iemand die op straat komt te staan toch weer gehuisvest worden.
Het aangeboden traject is niet vrijblijvend. De huurder moet actief meewerken, anders verliest hij alsnog zijn huurcontract. Huurders die frauderen kunnen overigens niet op deze aanpak rekenen.

Medewerkers bij de Alliantie die al met de Sluitende Aanpak werken zijn erg enthousiast.
Ikram Hihoud vertelt: ‘Een huurder beloofde ons steeds om de huurachterstand te voldoen. Helaas kwam zij deze afspraken niet na. Ik wilde haar dossier overdragen aan de deurwaarder. Uiteindelijk koos ik er toch voor om haar aan te melden voor de Sluitende Aanpak. Hieruit blijkt dat wij te maken hebben met een alleenstaande moeder van twee minderjarige kinderen. Mevrouw is verslaafd en kan de opvoeding van haar kinderen niet aan. De maatschappelijke werkers hebben meteen juist gehandeld. De huur wordt betaald via Geregelde Betaling en de huurachterstand is bijna voldaan. De bewoonster krijgt persoonlijke hulp en er zijn jeugdhulpverleners ingeschakeld voor de kinderen. Zou ik niet de mogelijkheid hebben van de Sluitende Aanpak, dan werd het gezin hoogstwaarschijnlijk pas later geholpen. Met alle gevolgen van dien.’

Moest de Alliantie in de regio Amsterdam in 2016 nog 25 keer overgaan tot ontruiming, in 2017 hebben we tot nu toe negen keer ontruimd. Eerder aangekondigde ontruimingen werden afgeblazen omdat er een betalingsregeling werd getroffen, budgetbeheer werd ingesteld in combinatie met een regeling, omdat er toch betaald werd of omdat de huurder vertrok. We beschouwen iedere keer dat wij niet tot een ontruiming hoeven over te gaan als een succes.