2017

FIERhonderd nieuwbouwwoningen op Zeeburgereiland

Met de oplevering van de zestig sociale huurwoningen van woongebouw FIER is het de Alliantie gelukt om in slechts drie jaar bouwtijd vierhonderd betaalbare nieuwbouwwoningen op Zeeburgereiland in Amsterdam te bouwen. De corporatie is nog niet klaar, want tot eind 2019 worden hier nog eens 163 sociale huurwoningen aan toegevoegd.

Gemengde wijk

Niet zo lang geleden was Zeeburgereiland nog een ruig niemandsland met leegstaande silo’s. Tegenwoordig wordt er volop gebouwd en schieten de woongebouwen als paddenstoelen uit de grond. De Alliantie heeft hier tot nu toe 282 sociale huurwoningen en 120 middensegmentwoningen met een maandhuur tot € 950 opgeleverd. Aan beide is grote behoefte in Amsterdam. Regiodirecteur Eddo Rats van de Alliantie: “Daarnaast bouwen we voor verschillende groepen mensen. Zo hebben we afgelopen zomer de 55-plussers van de Akropolistoren en dove en slechthorende jongeren van Het Gebaar verwelkomd op het eiland. Verder is een deel van de woningen bestemd voor statushouders. Omdat er naast onze huurwoningen ook koopwoningen worden gebouwd door commerciële partijen, wordt Zeeburgereiland een levendige stadswijk met een mooie mix van woningen én bewoners.”

Nieuwbouw

De ontwikkeling van Zeeburgereiland heeft door de crisis lang stilgelegen. De Alliantie heeft zich desondanks niet laten tegenhouden en nam nog geen vier jaar geleden het initiatief hier te gaan bouwen. De gemeente maakte het mogelijk processen sneller te doorlopen en er werd gewerkt met een flexibel plan in plaats van een strak omlijst stedenbouwkundig plan. In 2017 heeft de Alliantie maar liefst vier woongebouwen met in totaal 232 betaalbare huurwoningen opgeleverd. Eddo Rats: “Dit was een heel productief jaar voor Zeeburgereiland. Dat is goed nieuws voor de woningzoekenden, want met de afronding van elk woongebouw helpen we meer mensen aan een woning in de hoofdstad. We zijn heel trots op dit resultaat.”

Voor meer informatie zie de projectpagina van Zeeburgereiland

Foto Zeeburgereiland Luuk Kramer fotografie.jpg