2016

Studenten zitten zich in voor leefbaarheid De Ganskuijl in Amersfoort

Vier studenten wonen sinds kort op de Ganskuijl in het Vermeerkwartier in Amersfoort. Daar zetten ze zich, in het kader van de Springlevende Wijk van Academie van de Stad, acht tot tien uur per week in voor de leefbaarheid van de buurt. In ruil daarvoor mogen ze van woningcorporatie de Alliantie anderhalf jaar wonen in de buurt. De Alliantie wil zich graag inzetten voor bewoners en hun leefomgeving en de inzet van de studenten is daarbij erg welkom.

Springlevende Wijk
De studenten bedenken relevante projecten in de buurt en zetten die op. Zo dragen de studenten als medebewoner bij aan hun eigen buurt. Na succesvolle soortgelijke projecten in samenwerking met verschillende gemeentes en woningcorporaties in Amsterdam, Almere en Utrecht is nu in opdracht van woningcorporatie de Alliantie in Amersfoort de eerste Springlevende Wijk in Amersfoort van start.

Win-win
De studenten geven de buurt een impuls door het stimuleren van talentontwikkeling van buurtkinderen en –volwassenen, ontmoetingen tussen buurtbewoners en participatie van verschillende bewonersgroepen. Voor de studenten zelf is het ook waardevol om aan het project deel te nemen: zij wonen goedkoop en doen tegelijkertijd maatschappelijke ervaring op.

Een van de vier deelnemende studenten is Thomas van den Brink, student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool Utrecht. Hij vertelt waarom hij besloot te solliciteren: “Ik wilde graag uit huis en ik was op zoek naar een leuke bijbaan. Met dit project zijn dat twee vliegen in één klap! Daarnaast beteken ik graag iets voor een ander. En in dit project heb ik de mogelijkheid om veel verschillende (doel)groepen te leren kennen.”

Celine Bell, gebiedscoördinator bij de Alliantie: “Het feit dat de studenten ook daadwerkelijk bewoners zijn van de Ganskuijl maakt dat zij laagdrempeliger contact maken met de andere bewoners. De Ganskuijl is een buurt waar veel in beweging is: we renoveren, slopen en bouwen en dat heeft effect op de leefbaarheid. De frisse ideeën van studenten pakken tot nu toe goed uit!”

Reacties van de buurt
De studenten begonnen met een oproepje aan hun buren: “Wij hopen dat u zich samen met ons wil inzetten om deze wijk tot een van de mooiste van Amersfoort te maken.” De eerste reacties uit de buurt zijn positief. Thomas: “Op ons kennismakingsevenement kwamen al 25 buurtbewoners die enthousiast op ons reageerden. We hebben toen al veel ideeën opgedaan voor onze projecten, bijvoorbeeld het faciliteren van ontmoetingen tussen verschillende culturen.” De komende periode gaan de studenten verder met hun buurtanalyse, waarna in februari de verdere projecten van start gaan.

Over de organisatie
Academie van de Stad verbindt studenten met de samenleving. Als ideële stichting en sociale ondernemer zet Academie van de Stad maatschappelijke studentprojecten op in Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Almere met thema’s als jeugd en educatie, integreren en participeren, wonen en leven, veiligheid, werken en economie en stedelijke ontwikkeling.