2016

Feestelijke oplevering 45 studio’s sociale huur

Dinsdag 29 november was de feestelijke oplevering van 45 eenkamerwoningen aan de Huizermaatweg 2 in Huizen. Ondanks de winterse kou was er veel belangstelling van bewoners en betrokkenen. Het afgelopen jaar is er hard gewerkt om het voormalige kantoor Borgstede van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw te transformeren. Alle bewoners, dertig statushouders en vijftien jongeren, hebben de sleutel ontvangen. Ze zijn druk aan het klussen of wonen er al.

“Binnen een jaar een leegstaand kantoor transformeren naar een complex met 45 eenkamerwoningen is een grote klus. Bouwmaatschappij Vreeswijk & Koebrugge heeft dit succesvol aangepakt. We staan hier vandaag door de voortvarende aanpak van gemeente Huizen en de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Samen met de 45 bewoners van dit gebouw vieren we de opening, dit is voor ons allemaal een bijzonder moment.”, aldus Joan van der Burgt, directeur de Alliantie in Gooi en Vechtstreek.

Samen met de gemeenten zoekt de Alliantie actief naar extra woonruimte, buiten de reguliere sociale huurwoningen, voor statushouders. Zodat er voldoende woningen beschikbaar komen voor alle woningzoekenden. In het najaar van 2015 ontstonden de eerste plannen voor het huisvesten van statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, op deze locatie. Dertig statushouders hebben hier nu een tijdelijk thuis. Zij hopen snel herenigd te worden met hun gezin en met hen door te stromen naar een gezinswoning. Voor de jongeren in dit gebouw is dit een goede start van hun wooncarrière. Op een uitstekende locatie, nabij het busstation en oploopafstand van het centrum.

Transformatie
Het uitgangspunt bij deze transformatie was om zo veel mogelijk gebruik te maken van bestaande, gebouwonderdelen. Zo zijn de gevel, het dak, (deur)kozijnen, deuren en CV-installatie behouden. Alle woningen hebben een individuele berging in de kelder van het gebouw, waar ook een gemeenschappelijke wasruimte met wasmachines en droogtrommels aanwezig is. Het gebouw bestaat uit twee verschillende vleugels, beiden vanuit de entree bereikbaar. In één vleugel liggen de woningen rondom een open, licht trappenhuis. In de andere vleugel liggen de woningen aan weerszijden van een nieuw gecreëerde gang.

De woningen, die in grootte variëren van 25 tot 45 vierkante meter, worden voor tien jaar verhuurd. Daarna wordt het gebouw gesloopt en ontwikkelt de Alliantie hier twee nieuwe woningblokken van zes woonlagen met in totaal 72 appartementen.

Woonwinkel de Alliantie
In het gebouw is ook een woonwinkel van de Alliantie gevestigd. Bewoners kunnen hier terecht met hun vragen. Uiteraard zijn woningzoekenden ook van harte welkom om zich te laten informeren over wonen in Huizen.