2016

Feestelijke onthulling borden Indische Buurt

Ken je het verhaal van het Badhuis, het Ambonplein of het Muiderpoortstation? In de Indische Buurt kun je op 23 borden de geschieden is van de buurt leren kennen. De borden vertellen het verhaal van de Indische Buurt door de eeuwen heen. Van voordat de Indische Buurt werd gebouwd tot de recente geschiedenis. Ze gaan over de gebouwen, straten en pleinen en hoe deze tot stand zijn gekomen. Maar ook over de bewoners die actief hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Indische Buurt. Net als nu waren er vroeger ook al veel buurtinitiatieven en buurtbewoners met verschillende achtergronden die samen in één buurt leefden.

Borden_IB_Erna_van_der_Pers.jpg

Op de foto vlnr Ton Heijdra, Erna, Thijs Reuten en Stijn Schoonderwoerd

De onthulling van de borden werd op de zonnige woensdag gedaan door Thijs Reuten (Stadsdeel), Stijn Schoonderwoerd (Tropenmuseum) en Ton Heijdra (Stadshistoricus) en Erna van der Pers. Erna van der Pers vertelde over de ontwikkeling in de Indische Buurt sinds 2002, toen het stadsdeel en Ymere, Eigen Haard en de Alliantie begonnen met de verbetering van de Indische buurt. Door renovaties, en soms sloop-nieuwbouw. Daarbij hebben de corporaties zoveel mogelijk geprobeerd de prachtige, karakteristieke bebouwing van de oude Indische buurt te behouden en te herstellen. Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwbouw van de Smaragd, dat gebouw is bijna af en staat toevallig net naast het bord over de naam Insulinde, waarin ook de ‘gordel van Smaragd’ genoemd wordt.

Het verbinden van verleden en heden in de Indische Buurt. Dat is ook wat de initiatiefnemers, het Buurtmuseum Indische Buurt en Rogier Schravendeel, een paar jaar geleden voor ogen hadden. Met ondersteuning van Stadsdeel Oost en de corporaties Alliantie, Eigen Haard en Ymere werd het project ‘Historisering Indische Buurt’ gestart. Het eerste resultaat, het boekje De Indische Buurt met historische wandelingen, kwam in april 2014 uit. Sinds december 2015 ligt een tweede druk in de winkel.

indische-buurt-borden.jpg