2016

De Smaragd wint Zuiderkerkprijs 2016

Op 7 december is nieuwbouwproject De Smaragd aan de Insulindeweg in de Indische Buurt in Amsterdam uitgeroepen tot beste woningbouwproject van de hoofdstad. Egbert Dekker  van de Alliantie (op de foto rechts), Martin Veerman van Coen Hagedoorn Bouw en Marc Reiniers en Machiel Spaan van M3H Architecten namen de Zuiderkerkprijs in ontvangst.

Winnaars Zuiderkerkprijs.jpg

Foto: Allard van der Hoek

Juryoordeel
De jury prijst de Alliantie voor de realisatie van een prachtig gemengd gebouw en ziet het project als een voorbeeld voor anderen. Het nieuwbouwcomplex met sociale huur-, middensegment- en koopwoningen, bedrijfsruimten en horeca is zorgvuldig uitgevoerd, met een prachtige binnentuin aan de achterzijde. Het gebouw oogt sober, maar het materiaal en kleuren zijn nauwkeurig gekozen en in harmonie.

Foto Smaragd binnentuin klein.jpg

Het gebouw staat op de overgang van de negentiende-eeuwse bebouwing naar Amsterdamse school bebouwing. Die twee stijlen zijn beide in het gebouw herkenbaar. Ze lopen als het ware in elkaar over zonder dat geprobeerd is om de Amsterdamse school te kopiëren. De functie die het gebouw moest krijgen als poort van de Indische Buurt is zeer geslaagd.

De Smaragd
In april 2016 is het indrukwekkende gebouw opgeleverd. Het gebouw bestaat uit 30 sociale huurwoningen, 19 middensegmenthuurwoningen, 53 koopwoningen, een parkeerkelder met 57 parkeerplekke en 106 bergingen en bijna 800 m2 bedrijfsruimte. De architect van het plan M3H Architecten heeft inmiddels zijn intrek genomen in het pand en ook heeft Koreaanse fusionrestaurant Yokiyo zich hier gevestigd. Het restaurant is open van 7.00 uur in de ochtend tot 0.00 ’s nachts om ook de forenzen van het naastgelegen station Muiderpoort van dienst te kunnen zijn.

Foto Smaragd hele gebouw klein.jpg

Derde Zuiderkerkprijs
De Alliantie heeft al twee keer eerder de Zuiderkerkprijs gewonnen. In 1998 won De Dageraad de prijs voor het project ‘Kleine U’ in Geuzenveld. De prijs werd in dat jaar voor het eerst uitgereikt. De Borneodriehoek in de Indische Buurt viel in 2005 in de prijzen.

Meer informatie over het project vindt u op onze website onder Projecten.