2016

Convenant getekend voor nog 5 jaar bouwhuizen

Donderdag 10 maart ondertekenden de samenwerkende partijen van ‘Opleidingshuis in het Gooi’ in de leerlingen werkplaats van Bouwmensen Gooi en Vechtstreek in Bussum een convenant om nog vijf jaar door te gaan met de zogenaamde ‘bouwhuizen’. Al tien jaar werken leerlingen van Hilfertsheem College en College de Brink onder leiding van een student van het MBO College Hilversum en Bouwmensen Gooi en Vechtstreek samen aan de renovatie van woningen van woningcorporatie de Alliantie. De renovaties gebeuren onder leiding van de Alliantie en Gooi’s Bouwbedrijf begeleidt het studentenbouwbedrijf ‘Opleidingshuis in het Gooi’. De bouwhuizen maken het mogelijk voor studenten in de praktijk te leren en het stimuleert de instroom van nieuwe bouwstudenten. Tegelijkertijd worden woningen opgeknapt die dat nodig hebben. Volgens de samenwerkende partijen kent dit project alleen maar winnaars.

Convenant getekend nog 5 jaar bouwhuizen.JPG

Oud-leerlingen aan het woord
Op 10 maart vierden de samenwerkende partijen tien jaar aan successen. Niet alleen de organisaties zijn enthousiast, maar ook de (oud)leerlingen zelf. Twee oud-leerlingen en een huidige deelnemer aan het bouwhuis vertelden wat het project aan invloed heeft gehad op hunzelf, hun studieloopbaan en uiteindelijke carrière. Oud-leerling Jack van der Linden: “Wat het bouwhuis mij heeft gebracht is niet in geld uit te drukken. Ik kreeg zelfvertrouwen, richting en het heeft me geholpen te komen waar ik nu ben (red.: opzichter).”

Na deze lovende woorden tekenden mevr. Strankinga van Hilfertsheem College, dhr. Pettersson van de Alliantie, dhr. Koelemeij van MBO College Hilversum, dhr. Kok van College De Brink en dhr. Hagen van Gooi’s Bouwbedrijf het convenant om de samenwerking nog minimaal vijf jaar voort te zetten. De heren en dame spraken de wens uit dat dit unieke project zich als een olievlek door Nederland zou uitbreiden.

Levensecht leren
OpleidingsHuis in het Gooi biedt een krachtige leeromgeving waar je levensecht leert. De renovatie van een woning is een ‘totaalpakket’ waarin de leerlingen tal van technische en beroepsvaardigheden ‘in het echt’ kunnen realiseren.
Daarnaast willen de deelnemende partijen belangstelling voor techniek wekken bij leerlingen van alle leeftijden, om ook voor de toekomst voldoende technische vakmensen in de regio te behouden.

De VMBO-leerlingen ontwikkelen beroepsvaardigheden als verantwoordelijkheidsbesef, doorzettingsvermogen en samenwerken in een project. Daarnaast is het een mooie manier om uit te vinden of de techniek iets voor hen is. De studenten MBO Bouwkunde bekwamen zich daarnaast in het aansturen van bouwplaatsmedewerkers in opleiding. Ook maken zij de benodigde bouwkundige tekeningen en voeren calculaties uit. De Alliantie biedt woningen aan die een behoorlijke opknapbeurt kunnen gebruiken, om ze vervolgens te kunnen verhuren of verkopen. De woningen staan iets langer leeg doordat leerlingen langzamer werken dan ervaren vaklui. De trots bij Alliantie-medewerkers, de ervaring die leerlingen opdoen en de investering in toekomstige vaklui, zijn dat echter meer dan waard.