2015

Verandering Woning Waarderings Stelsel (WWS)

De huren van sociale huurwoningen verschillen, afhankelijk van de waardering van de bewuste woning. Die waardering wordt uitgedrukt in WWS-punten: hoe meer punten, hoe hoger de waardering en hoe hoger de maximale huur van de woning. WWS staat voor WoningWaarderingsStelsel.

WWS-punten anders berekend
Per 1 oktober 2015 wordt het aantal WWS-punten voor zelfstandige woonruimte op een andere manier berekend. De regering heeft besloten dat de WOZ-waarde van sociale huurwoningen meer invloed moet krijgen op de huurprijs. Die WOZ-waarde stelt de gemeente elk jaar vast van alle woningen.

Invloed op maximale huur
Deze wettelijke maatregel kan invloed hebben op de maximale huur van sociale huurwoningen (de maatregel geldt niet voor vrije sector huurwoningen). Voor verreweg de meeste huurders van de Alliantie verandert er niets per 1 oktober 2015: de maximale huur volgens het nieuwe WWS is hoger is dan de netto huur die zij nu betalen. De huur blijft hetzelfde.

Klein aantal huurders lagere huur
Een klein aantal huurders gaat vanaf 1 oktober 2015 minder netto huur betalen. Voor hen geldt dat de maximale huur volgens het nieuwe WWS lager is dan de huur die zij betalen. Deze huurders hebben van de Alliantie bericht ontvangen.

Wilt u weten hoe de nieuwe puntenberekening gaat? Kijk dan op de speciale website van het ministerie van BZK.