2015

Officiële start ecologische moestuin in Vathorst

Vorige week opende wethouder Hans Buijtelaar en Alliantie manager Wonen Liesbeth Lossez samen met buurtbewoners en twee cliënten van het Amerpoort klusteam de moestuin aan de Zijpenberg in de wijk Vathorst in Amersfoort. Wethouder Buijtelaar “Ik vind het waanzinnig leuk om gezamenlijk de eerste tuinbonen te mogen planten en op deze manier de moestuin nieuw leven in te blazen”. “Zeker omdat deze moestuin op een steenworp afstand van mijn huis ligt. Het is goed om middenin de buurt een moestuin te hebben, zodat ook kinderen kunnen leren waar ons eten vandaan komt.” Liesbeth Lossez bedankt alle betrokkenen voor deze bijzondere samenwerking.” “Hierdoor blijven de bewoners van de nabijgelegen Alliantie appartementen vrij van servicekosten voor het onderhoud van de tuin onderaan hun appartementengebouw.” “Een project waar alle betrokkenen profijt van hebben en het wonen betaalbaar houdt.”

Natuurboerderij De Brinkhorst
De Alliantie heeft de grond van de moestuin in bruikleen gegeven aan Amerpoort. De moestuin werd vanouds door het klusteam van Natuurboerderij De Brinkhorst onderhouden. Dit klusteam bestaat uit cliënten van Amerpoort. De tuin leverde werk op voor het klusteam en de producten werden verkocht in de winkel van De Brinkhorst. De laatste jaren was het door omstandigheden moeilijker om de tuin te onderhouden. Amerpoort vond dat jammer en nam contact op met de Alliantie om samen te zoeken naar een oplossing.

Eerste Oogst
Samen met natuurboerderij de Brinkhorst benaderden zij Gerben Bruins van ‘Boer aan Huis’. Hij maakte een plan voor een ecologische moestuin en omwonenden werden via flyers en social media benaderd om te helpen bij de inrichting van de tuin. Een groep bewoners uit Vathorst meldde zich aan als vrijwilliger en hielp mee bij de inrichting van de tuin. Iedereen ziet uit naar een goede eerste oogst van de gezamenlijke moestuin. De tuin is financieel mede mogelijk gemaakt met steun van de Alliantie, OBV en de gemeente Amersfoort.

Samenwerking Amerpoort, Natuurboerderij De Brinkhorst, de Alliantie en de buurtbewoners van Vathorst.