In de wijk
Events
Nieuwbouw
19-9-2022

Vuurwerk in Indische buurt Amsterdam

Vuurwerk in Indische buurt Amsterdam

Op 22 september werd de Indische Buurt in Amsterdam opgeschrikt door knallend vuurwerk. Het ging niet om vandalisme. Nee, naast nieuwbouwcomplex Senang was een klein feestje aan de gang. Het bereiken van het hoogste punt van het duurzame woon- en werkcomplex werd met passend feest ingeluid. Een bijzonder moment voor de Indische Buurt, waar al sinds 2002 wordt gewerkt aan de wijkvernieuwing.

Senang ligt centraal in de Indische Buurt en grenst aan de Borneo-, Madura- en Sumatrastraat. Het nieuwbouwcomplex wordt medio 2022 opgeleverd en bestaat uit 83 sociale huurwoningen, 35 middensegment huurwoningen en drie bedrijfsruimten. De nieuwe woningen worden duurzaam en gasloos.

Ook ruimte voor middensegment-huurders

Ivar Manuel is dagelijks bestuurder van stadsdeel Oost en kent de buurt nog van een jaar of 40 geleden, toen zijn toenmalige vriendin er woonde. Het was, kort gezegd, geen buurt waar je ’s avonds fijn een ommetje maakte. Gelukkig is er sindsdien veel veranderd. “De gemeente is na de jaren 80 begonnen met het veranderen van de buurt. Er werden studenten gehuisvest, er werden woningen verkocht en er ontstond een steeds gevarieerder beeld. Het resultaat zie je nu bijvoorbeeld in de Javastraat, een straat waar heel Amsterdam samenkomt. Van oud tot jong, rijk tot arm en van allerlei verschillende culturen. Senang wordt een pareltje in de buurt. Niet alleen vanwege de architectuur, maar ook vanwege de duurzame bouw en het feit dat er ook middensegment huurwoningen worden aangeboden. Want ook die groep is vaak keihard op zoek naar een passende en betaalbare woning.”

Ingepast in de historische context van de buurt

Als Senang medio 2022 wordt opgeleverd, staat er een complex dat qua uiterlijk naadloos aansluit bij het karakter van de buurt. Volgens Patrick Immerzeel, directeur bij Vink Bouw, is het door M3H Architecten ontworpen gebouw zorgvuldig ingepast in de historische context van de Indische Buurt. “Het ontwerp van de gevel is een eigentijdse vertaling van de gevel die er voorheen stond. Als je wat langer kijkt, ontdek je steeds iets nieuws, zoals het bijzondere metselwerk. En er komt straks een prachtige binnentuin, een oase waarmee we de nieuwe bewoners willen verrassen.”

Resultaat van 20 jaar hard werken

Woningcorporatie de Alliantie is al sinds 2002 betrokken bij de vernieuwing van de Indische Buurt. Sindsdien vernieuwde de corporatie meer dan 1.800 woningen. “Dat is een intensief traject geweest”, vertelt Egbert Dekker, manager vastgoed bij de Alliantie. “Met de gemeente, de buurtbewoners en tal van andere partijen. We hebben bedrijfsruimten opgeknapt, woningen samengevoegd zodat gezinnen er konden wonen, woningen gerenoveerd en nieuwe woningen gebouwd. Senang is de kroon op al dat werk. We zijn trots op wat we hebben bereikt en op de samenwerking met de bewoners. Die zijn steeds actief betrokken geweest bij alles wat we in de buurt deden.”