Verduurzamen
14-11-2022

Verduurzamen 106 woningen Gooise Warande

Verduurzamen Gooise Warande in Bussum

De werkzaamheden om 106 woningen in de Gooise Warande in Bussum te verduurzamen zijn gestart. Een bijzonder project omdat er in 72 van de 106 woningen senioren wonen, waarvoor zorg binnen handbereik is mocht dat nodig zijn (via zorginstelling Vivium). Dat betekent dat de Alliantie samen met aannemer Nijhuis extra rekening houden met de bewoners tijdens de werkzaamheden. Ook bijzonder is het grote aantal woningen dat in één keer wordt verduurzaamd.

Een duurzame woning is een comfortabelere woning

Het appartementencomplex aan de Mezenlaan in Bussum is in 1957 gebouwd. In die tijd werden andere eisen gesteld aan een gebouw dan nu. Ondanks regelmatig onderhoud was het nu tijd voor een groot onderhouds- en isolatieplan. Door de werkzaamheden worden de woningen duurzamer en daardoor comfortabeler en prettiger om in te wonen. Ook het energieverbruik daalt, waardoor de kosten lager worden.


De meeste verduurzamingswerkzaamheden worden aan de buitenkant uitgevoerd, zo wordt er isolering aangebracht, de dakbedekking vervangen, worden de houten kozijnen geschilderd en worden het voeg- en metselwerk hersteld. Daarnaast komen er zonnepanelen op het dak. De energie die de zonnepanelen opleveren wordt weer gebruikt voor de nieuwe energiezuinige centrale warmwaterinstallatie. Ook binnen worden aanpassingen gedaan. Zo worden de ruiten vervangen door HR++ glas, dit glas isoleert beter dan normaal dubbel glas. En er wordt bijvoorbeeld een mechanische ventilatiesysteem in de woningen geïnstalleerd.

Samen verduurzamen

Samen met bewoners heeft de Alliantie en aannemer Nijhuis het plan voor de werkzaamheden opgesteld. De belangen van de bewoners zijn goed vertegenwoordigd via de klankbordgroep die is samengesteld, bestaande uit bewoners die via Vivium Zorggroep huren en bewoners die via de Alliantie huren. Vivium Zorggroep verhuurt een groot deel van de appartementen. Tijdens de werkzaamheden kunnen bewoners in hun woning blijven wonen. En er wordt rekening gehouden met de verzorging die een deel van de bewoners ontvangt. Dat betekent dat we dagelijks kijken wanneer we welke werkzaamheden kunnen uitvoeren. Medio mei 2023 zal het verduurzamingsproject naar verwachting afgerond zijn.