Innovatie
Bouw
22-5-2023

Challenge houten funderingen levert 28 innovaties op

Op 21 maart ging de innovatie challenge Houten funderingen van start. Op 16 mei sloot de challenge met als resultaat: 28 inschrijvingen voor innovatieve oplossingen. Op 20 juni is er een matchevenement voor de meest kansrijke innovaties: dan pitchen de deelnemers hun idee bij de verschillende corporaties.  

Grote opgave

In Nederland hebben zo’n 750.000 vooroorlogse woningen een houten fundering. Hout is een stevige basis om op te bouwen, maar is ook gevoelig. Meer dan de helft van deze woningen krijgt te maken met funderingsschade zoals paalrot of bacteriën. Dat moeten we voor zijn. Maar hoe, dat weten we nog niet. We zoeken ook oplossingen om de houten fundering sneller en goedkoper te herstellen en – als we dan toch aan de slag gaan – waarde toe te voegen aan sociale huurwoningen. Daarom vroegen we innovatieve bedrijven mee te denken en de uitdaging aan te gaan.

 

Deelchallenges

Samen met andere woningcorporaties en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland sloegen we de handen ineen en zochten we naar de beste oplossingen voor houten funderingen. Er zijn 9 inschrijvingen voor de deelchallenge 'Stop schimmels en bacteriën in houten funderingen'. Voor 'Sneller en goedkoper funderingen herstellen' schreven 7 bedrijven zich in en 12 bedrijven hadden een oplossing voor 'Waarde toevoegen aan sociale huurwoningen'. 

 

Mooie diversiteit

Adviseur Innovatie Sira de Waard: "We zijn blij dat zoveel nieuwe bedrijven zich hebben ingeschreven op de challenge. Een mooie diversiteit van inschrijvingen: van kleine tot grote bedrijven. De komende tijd gaan wij alle inschrijvingen bekijken. Bedrijven met de meest kansrijke innovaties nodigen wij uit voor het matchevenement om daar samen in gesprek te gaan over een mogelijk vervolg." 

 

Dank

Namens de Amsterdamse corporaties de Alliantie, Eigen Haard, Rochdale en Stadgenoot en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) willen wij speciaal Aedes vereniging van Woningcorporaties, Gemeente Amsterdam, het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI), Kenniscentrum voor Bodemdaling en Funderingen en Holland Contech en Proptech bedanken voor het onder de aandacht brengen van de challenge Houten funderingen.

Accepteer marketingcookies om deze video te bekijken.

Aftermovie

matchmaking event
Challenge houten funderingen
20 juni 2023