Nieuwbouw
Transformatie
14-3-2022

Start bouw woningen aan de Lichtpenweg Amersfoort

Start bouw woningen aan de Lichtpenweg Amersfoort

Afgelopen donderdag is de bouw gestart van het appartementencomplex De Lichtpen in het Hoefkwartier te Amersfoort. Met wethouder Stegeman en toekomstige bewoners is een tijdcapsule in de grond gestopt waar straks de nieuwe woningen staan. Zo hebben de toekomstige bewoners hun nieuwe woonplek kunnen markeren met hun wensen, ideeën en gedachten.

De Lichtpen ligt in de Hoef-West, vlakbij de binnenstad, station Schothorst en het ROC, en is onderdeel van de transformatie van een kantorenwijk naar een gemengd stedelijk gebied dat goed verbonden is met de directe omgeving. Het is een gebied met ruimte voor wonen, werken, leren en ontspannen. Met de start van de bouw van de appartementen van De Lichtpen is er extra woonruimte voor 98 huishoudens in Amersfoort gerealiseerd.

Wethouder Willem-Jan Stegeman: "Gestaag verandert dit kantorengebied in een nieuwe en levendige stadswijk met groen en veel reuring. Je ziet hier echt een mix van woningaanbod naast elkaar wat belangrijk is voor de toekomst van Amersfoort: een prettige en gezonde plek waar betaalbare woningen zijn voor iedereen."

Arjen Kleijer van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling vult aan: "De Lichtpen biedt woonruimte aan een mix van starters en senioren. De begane grond richten we in als zogenaamde ‘third place': een bruisende plek met horeca waar je lekker een kopje koffie kunt drinken, en ook kunt werken. Het is een ‘thuis weg van huis' waar je mensen kunt ontmoeten en waar altijd iets te doen is."

Ook is er reuring omdat het naastgelegen voormalige kantoorgebouw twee jaar geleden al werd getransformeerd naar woningen en inmiddels al een tijdje bewoond is. Joan van der Burgt, directeur de Alliantie regio Amersfoort: "Onze droom was om in dit gebied woningen te realiseren voor verschillende doelgroepen. Wij zijn als pionier in dit kantorengebied gestart met 85 kamerwoningen en 53 sociale huurwoningen. Met de komst van deze 98 koopappartementen wordt deze droom werkelijkheid en creëren we een veelzijdige inclusieve woonomgeving."

Duurzaam wonen

Wonen in de Lichtpen is een duurzame oplossing op meerdere fronten. De wijk krijgt veel groen, de natuur wordt geholpen met veel nestvoorzieningen voor vogels en er is volop ruimte voor de fietser. Bij de appartementen zijn deelfietsen voor handen voor bewoners, en ook het station is op loopafstand. Als je een auto nodig hebt, zijn er deelauto's op eigen terrein beschikbaar. Uiteraard zijn alle woningen gasloos, ze worden aangesloten op het warmtenet van Amersfoort.

Fotobijschrift: van links naar rechts: Jeanet van Antwerpen (BPD), wethouder Willem-Jan Stegeman, toekomstige bewoner Ria Koedam- Zwart en Arjen Kleijer (BPD) starten de bouw van de nieuwe woningen aan de Lichtpenweg.