Nieuwbouw
Sociale huur
1-12-2021

Start bouw sociale huurwoningen aan Laan van Duurzaamheid

Start bouw sociale huurwoningen aan Laan van Duurzaamheid

De bouw van 40 nieuwe sociale huurappartementen op het terrein aan de Laan van Duurzaamheid in Amersfoort is gestart. Dit terrein langs de Rondweg-Noord aan de rand van de wijk Nieuwland/Calveen lag jaren braak. Het wordt een bijzondere buurt voor een mix van doelgroepen. Daarbij is er veel aandacht voor groen en duurzaamheid.

Het wordt een mooie, aardgasloze en groene woonwijk bestaande uit totaal 40 eengezinswoningen en 110 appartementen (waaronder 7 urban villa’s en 40 sociale huurappartementen) bestemd voor een mix van doelgroepen. Het appartementencomplex bestaat uit 5 woonlagen met voornamelijk driekamerappartementen met balkon. Op de vijfde verdieping komen vierkamerappartementen met een dakterras van maar liefst 32 m2 groot.

De appartementen zijn geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens. De woningen met het grote balkon op de bovenste verdieping zijn interessant voor huurders die een bestaande (sociale huur) eengezinswoning achterlaten. De woningen op de andere verdiepingen zijn heel geschikt voor starters op de woningmarkt.

Alliantie-directeur Joan van der Burgt: ‘Het is mooi dat we met deze 40 sociale huurappartementen een bijdrage aan de Amersfoortse woningmarkt kunnen leveren. Dat we dat met deze unieke duurzame woningen kunnen doen is natuurlijk helemaal fantastisch. Laan van Duurzaamheid wordt een geweldige plek om te wonen.’

Houtbouw

Wat de woonwijk bijzonder maakt is dat de 40 eengezinswoningen en de 7 urban villa’s gebouwd worden in hout: Crosslaminated Timber (CLT) oftewel kruislaags hout. Deze schone bouwstijl zorgt voor een lagere CO2-uitstoot van het bouwproces, minder transportbewegingen en de mogelijkheid tot verplaatsen en recyclen van de woning. De 40 sociale huurappartementen die de Alliantie afneemt, worden niet van hout gerealiseerd. Deze worden in een traditioneel bouwsysteem gebouwd.

Project

Projectontwikkelaar Schipper Bosch uit Amersfoort, Architect Studio Nauta uit Rotterdam en landschapsarchitect Le Far West uit Arnhem hebben samen een ontwerp gemaakt voor het totaal aantal woningen in een bijzondere, groene wijk.

Planning

De fundering van de woningen is klaar en Karbouw is gestart met het lijmwerk. Het doel is om voor de kerst  de begane grondvloer te realiseren. De planning is dat de sociale huurwoningen rond het voorjaar van 2023  worden opgeleverd. Een half jaar voor de oplevering worden de woningen op de site van Woningnet geadverteerd.