5-12-2022

Rondleiding studenten Kruiskamp Amersfoort

Rondleiding studenten door Kruiskamp in Amersfoort

Donderdag 1 december brachten studenten van de internationale opleiding Building Inclusive and Competitive Cities van de Universiteit Twente een bezoek aan Amersfoort. Gemeente Amersfoort en de Alliantie organiseerden voor de studenten een informatieve bijeenkomst en rondleiding in de wijken Liendert en Kruiskamp.

Enthousiaste studenten over sociale huisvesting

Antje Kingma en Sélène Brinkhof (gemeente Amersfoort) en Gert Visser en Giovanna van den Ham (de Alliantie) gaven uitleg over sociale huisvesting in Nederland en de rol van woningcorporaties. Startpunt van de rondleiding was Projecthuis Madiba in Liendert. Projecthuis Madiba is een maatschappelijkcentrum nieuwe stijl. Zij werken vanuit hun eigen kracht en kiezen er daardoor bewust voor om dit zonder subsidies te doen. Naast de maatschappelijke ruimtes is er ook Madiba Kitchen voor lunch en diner en mogelijkheden om te vergaderen. Aansluitend werden de nieuwbouwprojecten HIER! en Parkweelde bezocht, waar de bouwwerkzaamheden in volle gang zijn.

Ook het project Van Ghent/Van Nesstraat werd bezocht. De woningen in deze straten zijn sterk verouderd. De Alliantie heeft hier het besluit genomen om de woningen in de toekomst te vervangen door nieuwbouwwoningen. ‘We hebben onze volkshuisvestelijke opgave in de stad en uitdagingen goed over het voetlicht kunnen brengen’, aldus projectleider Antje Kingma. ‘We hebben uitleg gegeven over het maken van ‘wijkperspectieven’ voor verschillende Amersfoortse wijken en we hebben een rol in het ‘sturen’ op het aantal woningen dat moet worden bijgebouwd in de gemeente. Samen met de Alliantie trekken we samen op om te komen tot nieuwe fijne en leefbare wijken voor de toekomst.’

De studenten waren enthousiast en stelden veel vragen. Onderweg naar het stadhuis (het eindpunt van de wandeling) konden ze ook genieten van de toeristische trekpleisters zoals de Koppelpoort en museum Flehite. Met het stralende weer erbij was dit een groot succes!