Oplevering Plukveld Eemnes

Nieuws | 19-06-2023 | Leestijd 2 min.

 

 

Blije bewoners krijgen sleutel in Het Plukveld Eemnes

Kim is de trotse nieuwe bewoner van een hoekwoning in het project Het Plukveld in Eemnes. Ze kreeg op 16 juni uit handen van wethouder Theo Reijn, Alliantie-vastgoedmanager Remco van de Wetering en Heijmans-directeur Erik Vos de sleutel van haar nieuwe woning.  

 

Doorstromen

Kim woonde eerst bij haar moeder en verhuisde toen naar een tiny house in Eemnes.  En nu naar deze nieuwe woning in Het Plukveld. Een echte doorstromer dus. “Ik ben helemaal verliefd op deze woning. Ik woonde eerst in een tiny house en toen zag ik de advertentie van deze woning. Als je inschrijft op een tiny house behoud je je inschrijfduur. En ik heb elke dag gereageerd. Dus ik ben zo gelukkig dat dit is gelukt. Ik kan hier helemaal mijn eigen plekje van maken en hoef hier eigenlijk nooit meer weg,” glundert Kim.

 

Woningen

Het Plukveld is een deelplan in de Zuidpolder. Dit deelplan bestaat uit 12 nieuwe, sociale huurwoningen, waarvan de bouw startte in het laatste kwartaal van 2022. Het gaat om 6 eengezinswoningen, 2 benedenwoningen en 4 bovenwoningen. De duurzame en energiezuinige woningen zijn gebouwd door Heijmans. De 4-kamer eengezinswoningen zijn ongeveer 98 m2 groot en hebben allemaal een eigen tuin. De benedenwoningen zijn ongeveer 53 m2 groot, gelijkvloers en hebben een tuin. Daarmee is de woning ideaal voor vitale senioren. Boven de 2 benedenwoningen liggen de 4 bovenwoningen. De bovenwoningen zijn ongeveer 65 m2 groot, hebben 2 verdiepingen en een klein balkon. De woningen hebben een speelse indeling en zijn bereikbaar met een trap.

“We zijn blij en trots dat we met deze 12 nieuwe woningen, mensen aan een betaalbaar én duurzaam thuis kunnen helpen,” licht Alliantie-vastgoedmanager Remco van de Wetering toe. “Het aanbod is schaars en daarom bouwen we extra woningen. Bijvoorbeeld in het Plukveld in Eemnes. Het fijne van dit project is de kleinschaligheid. Bewoners van de beneden- en bovenwoningen kunnen elkaar eenvoudig ontmoeten. Het ligt voor de hand dat ze naar elkaar omkijken.”

 

Doorstroming in Eemnes een succes

Eén van de uitgangspunten uit de woonvisie van Eemnes is dat de gemeente iedere Eemnesser een passende woning wil bieden. In 2023 komen er in Eemnes maar liefst ruim 100 sociale huurwoningen beschikbaar. Ook de doorstroomregeling ‘Van Groot Naar Beter’ blijkt een succes. Wethouder Theo Reijn: “Door per woonproject heel gericht toewijzingscriteria vast te stellen voor huur- en koopwoningen, kunnen wij maximaal inzetten op doorstroming om zoveel mogelijk Eemnessers een passende woning aan te bieden. In dit geval laten 5 van de 12 huishoudens een andere sociale huurwoning in Eemnes achter, die weer beschikbaar komt voor andere woningzoekenden.”

 

Toewijzing van woningen

De gemeente Eemnes en de Alliantie maken per nieuwbouwproject afspraken over de toewijzing van de woningen. Hierbij wordt ingezet op doorstroming binnen de Eemnesser woningmarkt. Dit betekent dat een huishouden verhuist van de ene naar de andere woning. De achtergelaten woning komt hiermee beschikbaar voor anderen. Eemnessers die naar een woning verhuizen die beter bij hun woonsituatie past, krijgen voorrang op andere huurders. Dit noemen we de Van Groot Naar Beter-regeling. Vorig jaar was dit een pilot, maar het wordt nu ook ingezet bij de woningen in de projecten Het Plukveld (Zuidpolder) en Hink Stap Sprong.

 

Het Plukveld

Het Plukveld is de meest recente deelfase van Zuidpolder Eemnes en ligt aan de Zuidersingel. De naam van dit project is een verwijzing naar het naastgelegen plantsoen waar fruit en bloemen vrij geplukt mogen worden. Heijmans en Van Wijnen bouwen hier beneden- en bovenwoningen met twee of drie kamers, rij- en hoekwoningen en vier twee-onder-een-kapwoningen. Allemaal duurzame en energiezuinige woningen die stuk voor stuk een rijke en unieke uitstraling hebben. Alle koopwoningen zijn middels loting en toewijzing verkocht. De Alliantie verhuurt de sociale huurwoningen en de toewijzing verliep via Woningnet.