Nieuws
5-7-2024

Nieuwe huurwoningen, buurtruimte en supermarkt Operaplein

 

Het ooit verouderde Operaplein in de wijk Schuilenburg in Amersfoort is getransformeerd. De oude woningen, winkels en de supermarkt hebben plaatsgemaakt voor 60 nieuwe huurappartementen, een buurtruimte en een nieuwe Hoogvliet supermarkt. De feestelijke viering trok veel bekijks. Veel bewoners uit de wijk waren benieuwd naar de nieuwe supermarkt. De centrale hal van het appartementengebouw wordt verrijkt met een mooie oude foto van het Operaplein zo’n 45 jaar geleden. Een cadeau van Aalberts aan de nieuwe bewoners en aan de Alliantie.

Vernieuwing Operaplein

Het Operaplein was echt toe aan vernieuwing. De oude winkels, woningen en speeltoestellen zijn gesloopt en hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe Hoogvliet supermarkt, een buurtruimte, met daarboven twintig sociale huurappartementen en veertig middeldure huurappartementen. Het is prachtig dat het Trefpunt Operahuis, begonnen als klein bewonersinitiatief in een  winkelpandje op het oude Operaplein, een mooie nieuwe centrale plek krijgt in dit gebouw. Een openbare plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten voor een kopje koffie, vragen kunnen stellen of deel kunnen nemen aan activiteiten voor en door buurtbewoners.  Ook de inrichting van de openbare ruimte is vernieuwd. In goede samenwerking met Blauwhoed en Steenhuis Bukman Architecten is dit plan ontwikkeld door de Alliantie Ontwikkeling b.v. Aalberts heeft de bouw voor haar rekening genomen. 

De appartementen 

‘Er zijn huurappartementen in verschillende prijscategorieën,’ licht Joan van der Burgt, directeur de Alliantie regio Amersfoort toe. ‘De sociale huurappartementen zijn tweekamerappartementen en de middeldure huurappartementen zijn driekamerappartementen. Ruim voor de oplevering hebben we de sociale huurappartementen op DAK Eemvallei geadverteerd. De middeldure huurappartementen zijn via https://www.de-alliantie.nl/ik-zoek/ geadverteerd. Alle woningen hebben een eigen balkon.’

Naast de nieuwbouw van appartementen en supermarkt is ook het Operaplein opnieuw ingericht met ruimte voor circa 100 parkeerplaatsen en een groene inrichting. Wethouder Willem Jan Stegeman: ‘Het Operaplein is met de nieuwe inrichting een aantrekkelijke plek geworden. Een plek waar mensen naartoe gaan voor boodschappen, en die buurtbewoners uitnodigt om elkaar te ontmoeten. Door de opknapbeurt is het Operaplein weer het gezond kloppend hart van de wijk.’

Supermarkt

Een volwaardige, duurzame en toekomstbestendige supermarkt maakt onderdeel uit van het nieuwe Operaplein. ‘We zijn ontzettend blij dat we na jaren van afwezigheid de wijk nu een ruime en moderne supermarkt kunnen bieden. En naast voordelig boodschappen doen, is het nu ook een aangename plek om elkaar te ontmoeten. Ook dat is duurzaamheid voor Hoogvliet,’ aldus Riny Kouwer.

Duurzaamheid

‘We hebben flink ingezet op duurzaamheid,’ aldus Cor Broekhuizen, directeur bij Aalberts. ‘Onder andere met hoogwaardige isolatie. Dat geeft comfort en het bespaart energie. Dankzij een collectieve luchtwarmtepomp kunnen bewoners de temperatuur van hun woning regelen via vloerverwarming- én koeling. Ook is een groene daktuin aangelegd die niet alleen fungeert als waterbuffer maar ook hittestress voorkomt en de biodiversiteit stimuleert. De appartementen zijn voorzien van mechanische ventilatie met warmteterugwinning op basis van CO2. Bovendien is elk appartement voorzien van 2 eigen PV-panelen. De woningen zijn zelfs zo energiezuinig dat er in het voorjaar al een overschot was aan zonne-energie.’

Participatietraject Starten voor Start

Volgens het principe van ‘Starten voor de Start’ zijn omwonenden en belanghebbenden vanaf de verkenningsfase betrokken bij het planvormingsproces van het Operaplein, zowel voor het gebouw als de buitenruimte. De belanghebbenden hebben meegedacht tijdens het hele proces. We laten bewoners meedenken om betere plannen te maken en de situering van de hoge toren is hier een voorbeeld van.

Amersfoort Vernieuwt

Operaplein is de laatste ontwikkeling van Amersfoort Vernieuwt in Schuilenburg. In het programma Amersfoort Vernieuwt werken gemeente Amersfoort en de woningcorporaties de Alliantie en Portaal aan betere buurten met goede woningen. Een gevarieerder woningaanbod bijvoorbeeld, maar ook het samenleven en de voorzieningen in de wijk.