Wijkontwikkeling
18-5-2022

Opening Buurtveld Hogekwartier

Opening Buurtveld Hogekwartier

Onder een stralende zon, met een ijsje in de hand en heel veel spelende kindjes is 11 mei het buurtveld aan het Parsifalpad in Hogekwartier (Amersfoort) geopend. Het Mobiele Terras van Indebuurt033 zorgde voor comfortabele stoeltjes en tafeltjes. Wethouder Menno Tigelaar en Alliantie directeur Joan van der Burgt waren hierbij aanwezig. Tijdens de opening vertelden buurtbewoners enthousiast dat zij het nieuwe buurtveld mooi vinden en hopen en verwachten dat het goed gebruikt gaat worden.

Participatietraject

Bewoners hebben lang op dit Buurtveld moeten wachten. Omwonenden hebben ook meegedacht in het ontwerp. Zij hebben meegedacht over de inrichting. Via een enquête lieten zij weten hoe zij het buurtveld graag willen gebruiken en wat ze wel en niet graag willen in en op het buurtveld.
Omwonenden wilden graag een mogelijkheid voor ontmoeten en een speelmogelijkheid voor kinderen. En omwonenden gaven ook aan vooral geen hangplek te willen creëren voor jongeren en ook voorkomen dat er door het veld heen gereden kan worden (met fietsen en scooters). Daarna hebben de direct omwonenden hun voorkeur voor een speeltoestel kunnen laten weten. Het speeltoestel ‘de octopus’ had bij de meeste omwonenden de voorkeur.

Afwatering

Er waren behoorlijk wat mensen die zich zorgen maakten over de afwatering want er stonden aan de rand van het ‘oude’ veld, bij de bestaande bouw van Parsifalpad behoorlijk veel plassen na een regenbui. Dit is verholpen door de aangebrachte drainagesystemen: In het gras aan de kant van de bestaande woningen kan regenwater in de grond wegzakken door de afwatering die we hebben aangelegd. Grote hoeveelheden regenwater wordt afgevoerd via putten en/of drainage. Tijdelijke grote plassen voorkomen we hiermee niet, omdat het water zich op het laagste punt verzamelt. De afwatering zorgt er wel voor dat het water niet lang blijft staan.

Slotfase Hogekwartier

Menno Tigelaar, wethouder Wonen: “De afronding van Hogekwartier komt steeds dichterbij. Sinds de eerste bouwactiviteiten in 2013 is tussen de bestaande wijken Liendert en Schuilenburg in, het Hogekwartier ontwikkeld en geleidelijk aan steeds meer tot leven gekomen. Met meer dan 800 uiteenlopende nieuwe woningen, huur en koop en in verschillende prijsklassen, kent Hogekwartier een gemengde samenstelling. Plekken zoals het buurtveld aan het Parsifalpad bieden buurtbewoners van alle leeftijden kans om elkaar te ontmoeten. Amersfoort is een dynamische stadswijk rijker en tal van Amersfoorters vinden er een prachtige plek om te wonen.”

“Hogekwartier nadert de slotfase. Het is een prachtige stadswijk met een mix van ruim 820 nieuwe sociale huurwoningen, huurwoningen en koopwoningen. Woningzoekenden in Amersfoort moeten lang wachten op een woning. We doen er alles aan om zoveel mogelijk mensen aan een woning te helpen. Het bouwen van nieuwe, duurzame woningen is daar een voorbeeld van. Het zorgt ook voor doorstroming in de stad. Want wanneer één huishouden verhuist van de ene naar de andere woning komt de achtergelaten woning weer beschikbaar voor anderen. De openbare ruimte sluit naadloos aan bij de woningen. Op dit mooie buurtveld kunnen kinderen hun hart ophalen en met veel plezier buiten spelen”, voegt Joan van der Burgt toe.