Nieuws
Over wonen
22-9-2022

Nieuwe plannen overheid: dit betekent het voor jouw portemonnee

Nieuwe plannen overheid: dit betekent het voor je portemonnee

Op Prinsjesdag vertelde het kabinet dat de energierekeningen omlaag gaan. Goed nieuws dus! Ook komt er andere steun, nu alles zoveel duurder wordt. Benieuwd wat dit voor jou betekent? We zetten alles nog een keer op een rijtje.

Prijsplafond

Je hoort er vast veel over. Maar wat is het eigenlijk? Het prijsplafond betekent dat er een maximaal tarief komt voor energie. Er wordt gerekend met het tarief van januari. Dat is het tarief van vlak voor het begin van de oorlog in Oekraïne. Dit tarief geldt tot een bepaald verbruik. De overheid gaat waarschijnlijk uit van een verbruik van ongeveer 2400 kWh stroom en 1200 m3 gas per jaar. Verbruik je meer? Dan betaal je daarvoor wel de hogere prijs van dat moment.

Het plafond gaat in op 1 januari 2023. Voor november en december van dit jaar verlagen energieleveranciers alvast het maandbedrag.

Wat betekent het prijsplafond voor jou?

Heb je een goed geïsoleerd, klein appartement? Dan kan je energierekening omlaag gaan. Heb je een groot huis met een hoog energieverbruik? Dan betaal je voor het verbruik tot 2400 kWh stroom en 1200 m3 gas het lage tarief. Voor het verbruik daarboven betaal je wel de hoge energieprijs.

Huurverlaging

Huurders met een laag inkomen krijgen vanaf 1 juli 2023 een huurverlaging van gemiddeld € 57,- per maand.

Verhoging huurtoeslag

De huurtoeslag stijgt. Vanaf 1 januari 2023 wordt deze ongeveer € 17,- per maand hoger.

Verhoging minimumloon

Het minimumloon stijgt met ruim 10% vanaf 1 januari 2023. De hieraan gekoppelde uitkeringen (zoals de bijstand en de AOW) stijgen mee.

Help, ik kan mijn huur niet meer betalen

Kom jij toch nog in de knel met het betalen van je huur? Neem dan tijdig contact met ons op. We kunnen de huur niet wegstrepen, maar wel meedenken over een oplossing.

Wij gaan verder met het verbeteren en verduurzamen van onze woningen. Want dat helpt in het verlagen van het energieverbruik. Een groot deel van onze woningen is al comfortabel en goed geïsoleerd. We werken er hard aan om dit zo snel als mogelijk bij al onze woningen voor elkaar te krijgen.