Nieuws
In de wijk
Muurschildering Amersfoort

Nieuws | 05-07-2023 | Leestijd 2 min.

 

Muurschildering onthuld op de Beethovenweg

Op feestelijke wijze werd op 3 juli door cultuur wethouder Tyas Bijlholt de muurschildering ‘Mush Room for Nature’ onthuld op de Beethovenweg in Amersfoort. Amersfoortse kunstenaar Margriet van der Berg ontwierp de schildering in opdracht van gemeente Amersfoort op een van de Alliantie-gebouwen die de woningcorporatie hiervoor ter beschikking heeft gesteld. De opdracht werd gerealiseerd door Concrete Canvas, initiatiefnemers van muurschilderingen in Amersfoort. Tijdens de bijeenkomst verzorgde Amersfoortse kleinkunstenaar Sophia Jessurun, artiestennaam Zoophis, een spoken word voordracht.

 

 

Met de buurt

In november 2022 werd voor bewoners van het gebouw en omwonenden een informatieavond georganiseerd in het kantoor van de Alliantie om ideeën voor het ontwerp te leveren. Bewoners van de wijk gaven toen aan dat een van de schoonheden van de buurt, de ligging naast het Randenbroekerpark is. Het prachtige park voelt voor de bewoners als een bos met vele soorten bomen, planten, struiken, paddenstoelen en dieren. Voor dit project is Van der Berg op zoek gegaan naar beeltenissen die hierbij passen. Het eindresultaat is een ontwerp waarin verschillende soorten paddenstoelen, allen te vinden in en rondom het park, samenkomen in een speels kleurenpalet. De compositie van verschillende paddenstoelen vormen op de zijgevel van het gebouw een mooi organisch geheel. Het originele ontwerp is in aquarelstijl getekend en dat is terug te zien in de uitvoering van de muurschildering.

 

Meervoudige samenwerking

De muurschildering is tot stand gekomen door een samenwerking tussen drie partijen: gemeente Amersfoort, de Alliantie en Concrete Canvas. De laatste kreeg de kans om een Amersfoortse kunstenaar uit te kiezen die op een van de gebouwen van de Alliantie een muurschildering mocht maken. Gemeente Amersfoort steunde en financierde het project. De Alliantie speelt als woningcorporatie een belangrijke rol in de leefbaarheid van onze wijken. We willen dat onze woningen schoon, heel en veilig zijn. Maar een huis is pas écht fijn als de buurt dat ook is. Samen met huurders, gemeenten en andere maatschappelijke partijen werken we aan veilige, schone en prettige buurten. Dit is een prachtig voorbeeld hiervan. Alle partijen hebben gemeen dat zij zich inzetten voor het mooier maken van wijken in Amersfoort door middel van kunst in de openbare ruimte.