Match event Challenge Houten funderingen

Nieuws | 04-07-2023 | Leestijd 3 min.

 

De oogst van Matchevent Challenge Houten funderingen

Op 20 juni vond het matchevent van de Challenge Houten funderingen plaats in het bouwlab R&DO in Haarlem. De Amsterdamse corporaties de Alliantie, Eigen Haard, Rochdale en Stadgenoot gingen samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en experts in gesprek met de 13 geselecteerde partijen over hun innovatieve oplossing.

 

Matchgesprekken

Innovatieve oplossingen liepen uiteen van experts met zolderkamer experimenten tot bekende marktpartijen met innovaties. Tijdens de matchgesprekken praatten de partijen over hoe de oplossing kan bijdragen aan de funderingsopgave van de Amsterdamse corporaties en deze kan versnellen, waarde toevoegen of schade voorkomen kan worden door preventieve innovaties. Ook verkenden zij de mogelijkheden voor de toepassing van de oplossing in de pilot-woningen met funderingsproblematiek.

 

Winnaars challenges

De corporaties hebben na gezamenlijk overleg voor elke challenge een winnaar uitgeroepen. Adviseur Innovatie Sira de Waard zegt hierover: “We zijn blij dat we met innovaties een concreet vervolg kunnen geven aan verschillende uitdagingen van de funderingsproblematiek. Het zijn deeloplossingen waarmee we een stapje zetten in de opgave, maar de uitdaging voor de komende jaren is nog groot. Een van de winnende innovatie-ideeën is écht nieuw voor ons. Een invalshoek vanuit een andere sector heeft ons echt verrast en dat is positief. De doorontwikkeling van idee naar bewezen concept dat ons gaat helpen in de praktijk, vraagt nog veel tijd. De andere twee winnende ideeën waren van partijen die al eerder in beeld waren.” De gesprekken op het matchevent gaven nieuwe inzichten aan de corporaties en RVO. Er zijn al concrete pilotlocaties in beeld en de corporaties gaan hierover in gesprek met de winnende partijen.

 

Inspirerend event

Inmiddels hebben alle partijen terugkoppeling gehad. Er volgen met meerdere partijen gesprekken om te verkennen of onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor toepassing, maar ook samenwerkingen tussen partijen zijn een optie. “Al met al een inspirerend event, met nieuwe kansen en kennismakingen, precies zoals de bedoeling was.”, eindigt De Waard.

 

Wat eraan vooraf ging

Half maart ging de challenge Houten funderingen live: de Amsterdamse corporaties en RVO daagden de markt uit om met oplossingen te komen op drie uitdagingen: Stop schimmels en bacteriën in houten funderingen, Sneller en goedkoper herstel funderingen en Waarde toevoegen sociale huur corporatiewoningen. Op 16 mei 2023 was de sluiting van de challenge, in totaal schreven 28 partijen zich in met hun innovatieve oplossing. De corporaties selecteerden 13 partijen voor het matchmakingevent.

Accepteer marketingcookies om deze video te bekijken.