Verduurzamen
15-12-2021

Leerlingen maken woning energiezuinig en toekomst-bestendig

Leerlingen renoveren woning naar toekomstbestendig huis met energielabel A

De samenwerking tussen de Alliantie, Bouwmensen en Goois Bouwbedrijf, resulteert in 25e Bouwhuis project. Leerlingen van vmbo College de Brink en College Hilfertsheem startte in september met de volledige renovatie van een woning aan de Koomanstraat in Hilversum. Onder begeleiding van een mbo student van het RocvA en een leermeester van Goois Bouwbedrijf biedt deze woning een nieuwe bewoner een comfortabel thuis met energielabel A.

Toekomstbestendig

De verouderde woning is volledig gestript. Een nieuwe keuken, vaste trap naar zolder, toilet, badkamer, nieuwe kozijnen in de achtergevel en nieuwe CV installatie maken de woning toekomst bestendig. Door alle isolerende maatregelen is de woning lekker koel in de zomer en behaaglijk warm in de winter. De woning heeft een energielabel A. Waar mogelijk is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen en duurzame materialen. De woning heeft lage stookkosten, mede door de centrale WTW van Climarad en de aangebrachte censor gestuurde Climafans voor afzuiging van diverse ruimtes.

Team met gemotiveerde jongeren

Naast het prachtige resultaat van een duurzaam en toekomstbestendige woning, maakt vooral het team van jonge gemotiveerde vmbo leerlingen die met passie en plezier werken, aangestuurd door de MBO student en de leermeester van Goois Bouwbedrijf b.v. het 25e Bouwhuis bijzonder. De sfeer in het team was heel goed en het werken volgens de richtlijnen van het RIVM en het protocol ‘Samen Veilig Doorwerken’ een extra uitdaging. “We zijn ongelofelijk trots op dit team. Wij hebben er alle vertrouwen in dat alle leerlingen een mooie toekomst in de bouwwereld tegemoet gaan! Het is een hele mooie leeromgeving voor jonge mensen die graag met hun handen werken. Het project ‘Bouwhuis in het Gooi’ laat jongeren in praktijk leren én moet jongeren enthousiasmeren om weer voor de bouw te kiezen. Alle betrokken partijen hebben met veel passie, energie en plezier gewerkt aan deze renovatie”, aldus Ben Raven en Ruud de Koning projectleiders van de Alliantie.

25 woningen sinds 2006

In 2006 zijn we gestart met Studenten opleidingshuis in het Gooi. We hadden toen niet kunnen denken dat dit project in 2021 nog steeds staat als een huis. De samenwerking met de vmbo scholen College de Brink, Hilfertsheem College, het mbo College RocvA, Bouwmensen en Goois Bouwbedrijf b.v. is bijzonder te noemen. Zo ver we weten is dit het enige project in Nederland in deze vorm. De Alliantie Gooi en Vechtstreek stelt al 15 jaar woningen beschikbaar en maakt het financieel mogelijk om dit project in stand te houden. De bouwwereld heeft behoefte aan goed opgeleide vakmensen met praktijkervaring.

Het Bouwhuis

Jaarlijks zijn er 2 ‘Bouwhuis’ projecten: Een woning wordt gerenoveerd en verduurzaamd door leerlingen van het vmbo Hilfertsheem college én College de brink uit Laren onder begeleiding van een mbo student en een tweede woning wordt toekomstbestendig gemaakt met een RocvA mbo student en gevorderde leerlingen die een opleiding volgen bij Bouwmensen. De jongeren die meewerken aan het Bouwhuis zijn te volgen op facebook.