Nieuwbouw
22-7-2022

Jongeren superblij met duurzame studio’s in gerenoveerd Hilversums telegraafkantoor

Jongeren superblij met duurzame studio’s in gerenoveerd Hilversums telegraafkantoor

Met het overhandigen van een symbolische sleutel aan de jongste huurder is donderdag 7 juli, het voormalige telegraafkantoor aan de Bussumerstraat in Hilversum officieel opgeleverd. Anne Oosterbaan, directeur de Alliantie; “Jongeren wonen hier midden in het bruisende centrum, vlakbij het station en op loopafstand van kroegen. Voor een relatief lage huur en dito energierekening wonen zij nu in hartje Hilversum. Mooier kan toch haast niet”.

Nadat PostNL de ‘oude sleutel’ van de Bussumerstraat overhandigde aan Anne Oosterbaan, directeur de Alliantie, wisselde zij die om voor een symbolische nieuwe sleutel. De 20-jarige Huseyin glundert van trots als hij van Anne de enorme blauwe sleutel in ontvangst neemt. Een heel mooie dag waarop hij ook hoort dat hij geslaagd is voor zijn MBO opleiding facilitaire dienstverlening. Huseyin is bijna vier jaar geleden met zijn ouders uit Syrië naar Nederland gekomen. Sindsdien wonen ze in Nederhorst den Berg. Tot zijn grote vreugde heeft hij nu een eigen woning, een studio op de zolderverdieping van het monumentale gebouw in Hilversum. Nu kan hij veel makkelijker met het openbaar vervoer reizen naar werk en school. Hij kan niet wachten om te verhuizen en zelfstandig te gaan wonen.

Duurzaam

Het project is een mooi voorbeeld van gebruik maken van beschikbare ruimte en het verduurzamen van een monument. Dit is het eerste gemeentelijke monument dat van het gas af is. Iedere studio heeft een eigen luchtventilatiewarmtepomp. In goed overleg met de gemeente -aan een monument worden immers behoorlijk strenge eisen gesteld- hebben alle ramen dubbel glas gekregen en zijn de oude, houten kozijnen vervangen door nieuwe exemplaren in precies dezelfde stijl. Er zijn zelfs zonnepanelen op een deel van het dak gelegd. Ook binnen zijn stijlkenmerken zo veel mogelijk behouden en bij de sloop kwam er een aantal zelfs weer tevoorschijn. Alles is op maat gemaakt en goed geïsoleerd, dat maakt dit een heel uniek en bijzonder project. Het wooncomfort is enorm verbeterd. 

Passend wonen

De studio’s zijn bestemd voor jongeren vanaf 18 jaar. Zelfs de allerkleinste studio’s hebben een eigen badkamer, een keukenblok en een privéberging in het souterrain. De helft is bedoeld voor jongeren tot en met 22 jaar. Voor de kleinere studio’s komen ook jongeren onder de 23 jaar in aanmerking voor huurtoeslag. De grotere studio’s van 30-40 m2 zijn via loting toegewezen aan jongeren tot 26 jaar.

Schaken

Van Dik van Enk, directeur van Intersell, krijgen de nieuwe bewoners een grote tas met schaakstukken erin. “Een cadeau om de saamhorigheid tussen de huurders te vergroten”, aldus Van Enk. De stukken passen precies bij het uit de kluiten gewassen schaakbord, dat in zwart en witte klinkers op het pleintje voor het complex is aangelegd.

Telegraafkantoor

Het gebouw, dat in 1915 werd gebouwd, deed jaren dienst als telegraafkantoor, tegenover het postkantoor. Het oorspronkelijke postkantoor werd gesloopt en maakte plaats voor het door Dudok ontworpen gebouw, waarin C&A ooit zat en waar nu boekhandel Voorhoeve is gehuisvest en waar boven appartementen worden gerealiseerd. De Bussumerstraat 71 tot en met 117 werd in 1976 door de rechtsvoorganger van de Alliantie verbouwd naar 24 wooneenheden voor jongeren. Toenmalig staatssecretaris Marcel van Dam opende het voor die tijd bijzondere complex met ‘Van Dam-eenheden’.