21-12-2022

Housing First en Alliantie bieden dakloze Ramon een thuis 

Voormalig dakloze Ramon geniet in zijn keuken

Foto: Folkert Koelewijn 

Ramon Soelaas (60) was jarenlang dakloos en zat regelmatig in de gevangenis. Dankzij het project Housing First is hij nu de trotste huurder van een Alliantie-woning in Almere Haven. Eindelijk voelt hij zich echt ergens thuis. 

Deelnemer Housing First

Ramon is een van de deelnemers aan het project Housing First van het Leger des Heils in Almere. Housing First is een project waarbij langdurig daklozen begeleid gaan wonen in een eigen woning. Vanuit die woning, en dus niet vanuit een daklozenopvang, werken ze aan herstel. Deze van origine Amerikaanse methode werpt wereldwijd zijn vruchten af. In Finland bijvoorbeeld is het aantal daklozen al flink afgenomen.  

6 woningen voor daklozen 

De Alliantie werkt in Almere, samen met Ymere en GoedeStede, mee aan een Housing First-pilot. Dit betekent dat we 6 woningen aan voormalig daklozen verhuren. Sociaal beheerder Astrid Visscher en Erik van Born, destijds Beheerder Wonen nu verhuurcoördinator, waren bij de pilot betrokken. Erik legt uit hoe Housing First werkt: “Deelnemers moeten zich aan een aantal regels houden. Zo mogen ze geen overlast veroorzaken. Ook moeten ze meewerken aan begeleiding van het Leger des Heils. En hun huur op tijd betalen. Gaat alles goed? Dan wordt de begeleiding afgebouwd en worden ze zelf huurder.” 

Geaccepteerd in de buurt 

Housing First is maatwerk. Erik en Astrid vonden voor Ramon een 3-kamerappartement in Almere Haven. “De wijk voelt dorps. We dachten dat Ramon zich daar thuis zou kunnen voelen. Hij is namelijk super sociaal”, zegt Erik. Die keus pakte goed uit. “Ramon is helemaal opgenomen in de buurt. Hij wordt geaccepteerd zoals hij is”, vertelt Erik. “Links van hem woont een oudere meneer. Ramon is een beetje voor die buurman gaan zorgen. Zo brengt hij hem hij zo nu dan eten. Bijzonder vind ik dat.” 

Huisbezoek

Erik en Astrid vonden het belangrijk dat Ramon bij de Alliantie aan de bel zou trekken, als hij hulp nodig had. “We zijn een paar keer op huisbezoek gegaan”, zegt Erik. “En zo nu en dan belde ik even aan voor een kort praatje. ‘Heb je nog gele cake met ananas gebakken?’, grapte ik dan als hij opendeed. Gele cake is een Surinaamse delicatesse die mijn vrouw graag maakt.” 

Een tweede kans 

De dag dat Ramon zijn huurcontract ondertekende was een bijzondere dag. Het huis was versierd met slingers. De woonkamer zat vol met visite. En op tafel stonden lekkere hapjes. Ramon was zo trots als een pauw. “Ramon was zo lang dakloos. We hoopten echt dat het hem zou lukken”, zegt Erik. “Zijn verhaal laat zien dat iedereen een kans verdient.”  

Nieuwsgierig hoe het nu met Ramon gaat?

Je leest het in het magazine Soelaas van het Leger des Heils.