Hoogste punt Partkweelde

Nieuws | 19-06-2023 | Leestijd 2 min.

 

Hoogste punt Parkweelde in Amersfoort

Onder een strakblauwe lucht en in de stralende zon stonden Nijhuis Bouw, gemeente Amersfoort en de Alliantie, samen met leerlingen van het Amsfort College, op 15 juni stil bij het hoogste punt van Parkweelde. Hier bouwen we 400 nieuwe woningen in de wijk Kruiskamp.

 

400 nieuwe woningen in Amersfoort

Aan de Magelhaenstraat e.o. in de wijk Kruiskamp stonden 224 appartementen die niet meer voldeden aan de wensen van deze tijd. Dat geldt ook voor 16 woningen aan de Leif Eriksonsstraat. De Alliantie ontwikkelde samen met de gemeente de toekomstplannen van deze wijk. Er is overeenstemming met de gemeente over de sloop van 240 woningen en de nieuwbouw van 400 woningen. Hiervan worden er 320 in de sociale huur gebouwd. Ook worden er 80 woningen in het middensegment huur gebouwd.

 

Toekomstbestendige wijk

Alliantie-directeur Joan van der Burgt: “We zijn ongelooflijk trots dat we met dit project een groot aantal mensen een nieuw thuis kunnen geven. Het toevoegen van betaalbare én duurzame huurwoningen is van substantieel belang vanwege de schaarste in het aanbod. Des te mooier is het om – samen met de generatie van de toekomst, de leerlingen van het Amsfort College – dit moment te vieren.”

Wethouder Astrid Janssen voegt hieraan toe: “We bouwen niet alleen nieuwe woningen, maar ook ruimte voor spelen en elkaar kunnen ontmoeten op straat en in het groene middengebied. Zo is de wijk straks klaar voor de toekomst en klimaatbestendig.”

 

Sloop en nieuwbouw

De bouw van de woningen in fase 1 is in volle gang. Nijhuis Bouw-directeur Nico van der Zee: “We zijn volop bezig met de afwerking van deze woningen. We leveren waarschijnlijk de eerste woningen in het laatste kwartaal van 2023 op.”

Koopmans is de aannemer van de woningen in fase 2 en 3 en denkt het laatste kwartaal 2023 te starten met de bouw van deze 2 fases. In totaal worden in deze fases 63 eengezinswoningen gebouwd en 123 appartementen. Voordat Koopmans start met de bouw sloopt het bedrijf Roseboom de bestaande woningen. Op dit moment zijn zij gestart met de sloop van de woningen.

 

Een goede buur

Het Amsfort College staat recht tegenover de bouwlocatie. De Alliantie en Nijhuis Bouw betrekken de school zoveel mogelijk in het bouwproces en proberen de overlast voor de leerlingen te beperken. “We willen een goede buur zijn voor de school,” vertelt Gert Ploeg, de omgevingsmanager van Parkweelde. “We houden met overlast rekening met de examens en begin juli komen de leerlingen weer een kijkje nemen op de bouw.”

 

Amersfoort vernieuwt

Parkweelde maakt deel uit van Amersfoort Vernieuwt. Amersfoort Vernieuwt is een samenwerking tussen gemeente Amersfoort en de woningcorporaties de Alliantie en Portaal. Het doel is om het leven in de wijken op veel gebieden prettiger te maken. Het wonen bijvoorbeeld, maar ook het samenleven en de voorzieningen in de wijk.
Vanaf begin 2000 zijn de ontwikkelingen van Parkweelde gestart. Als eerste is Parkweelde 1 ontwikkeld, het gebied tussen de Adventkerk, Neptunusplein en de Hudsonstraat. Als tweede Parkweelde 2 (aan de Van Randwijcklaan). Er zijn zowel koop- als huurwoningen gerealiseerd. Parkweelde 3 is het laatste deel van deze veelomvattende gebiedsontwikkeling.