Nieuws
7-11-2023

Hoogste punt Operaplein bereikt

Hoogste punt Operaplein

De bouw van het Operaplein in de wijk Schuilenburg in Amersfoort is in volle gang. De oude woningen, winkels en de supermarkt maken plaats voor 60 nieuwe huurwoningen, een buurtruimte en een Hoogvliet supermarkt. Acht maanden na de start van de bouw bereikten de vakmannen van Aalberts het hoogste punt.

Dronevideo

Op 2 november zijn de vakmannen door de projectbetrokkenen van gemeente Amersfoort, Hoogvliet Beheer, Aalberts en de Alliantie feestelijk in het zonnetje gezet en werden ze getrakteerd op heerlijke snacks. De mijlpaal van het bereiken van het hoogste punt is vastgelegd met een dronevideo. Zo konden alle aanwezigen toch bij het hoogste punt aanwezig zijn.

Vernieuwing Operaplein

Op het Operaplein komen 60 nieuwe huurwoningen, een buurtruimte en een Hoogvliet supermarkt. Ook de inrichting van het Operaplein wordt vernieuwd met ruimte voor circa honderd parkeerplaatsen en een groene inrichting. Met Blauwhoed en Steenhuis Bukman Architecten vond de Alliantie Ontwikkeling goede en prettige samenwerkingspartners om dit mooie plan te mogen ontwikkelen. Na verloop van tijd sloot Aalberts hierbij aan om een goed uitvoerbaar plan te krijgen en nam aansluitend de bouw voor haar rekening.

Appartementen

Er komen huurappartementen in verschillende prijscategorieën. De 20 sociale huurappartementen zijn 2-kamerappartementen en de 40 middeldure huurappartementen zijn 3-kamerappartementen. Ongeveer een half jaar voor oplevering adverteren we de sociale huurappartementen op WoningNet. De middeldure huurappartementen adverteren we op Ik zoek

Supermarkt

Een volwaardige, duurzame en toekomstbestendige supermarkt maakt onderdeel uit van het nieuwe Operaplein. ‘We zijn ontzettend blij dat we na jaren van afwezigheid de wijk straks een ruime en moderne supermarkt kunnen bieden. De supermarkt krijgt energiezuinige koelingen, een energiezuinige verwarmingsinstallatie (met warmte terugwinning vanuit de koelinstallaties), LED verlichting, zonnepanelen en een daktuin. En naast voordelig boodschappen doen, is het straks ook een aangename plek om elkaar te ontmoeten. Ook dat is duurzaamheid voor Hoogvliet’, aldus Riny Kouwer.

Planning

Als alles volgens planning gaat, staat de oplevering gepland voor het derde kwartaal 2024.

Duurzaamheid

Het gebouw wordt hoogwaardig geïsoleerd. Het krijgt een duurzaam collectief energiesysteem voor de verwarming en koeling van de woningen. Dit systeem maakt gebruik van warmtepompen die warmte en kou onttrekken uit de lucht en zijn gekoppeld aan Dry Coolers. Hierdoor wordt er geen gebruik gemaakt van bodemenergie. Het systeem is 100% gasloos. Het hele dak komt vol met zonnepanelen waarvan de opbrengst zoveel mogelijk naar de bewoners gaat. De aanleg van een groene daktuin en voorzieningen voor waterberging zorgen ervoor dat de biodiversiteit positief beïnvloed wordt.

Participatietraject Starten voor de Start

Volgens het principe van ‘Starten voor de Start’ zijn omwonenden en belanghebbenden vanaf de verkenningsfase betrokken bij het planvormingsproces van het Operaplein, zowel voor het gebouw als de buitenruimte. De belanghebbenden hebben actief bijgedragen tijdens het hele proces. We laten bewoners meedenken om betere plannen te maken en de situering van de hoge toren is hier een voorbeeld van.

Amersfoort vernieuwt

Operaplein is de laatste ontwikkeling van Amersfoort Vernieuwt in Schuilenburg. In het programma Amersfoort Vernieuwt werken gemeente Amersfoort en de woningcorporaties de Alliantie en Portaal aan betere buurten met goede woningen. Een gevarieerder woningaanbod bijvoorbeeld, maar ook het samenleven en de voorzieningen in de wijk.