Duurzaamheid
12-1-2023

Hoe duurzaam was de Alliantie in 2022?

In 2022 isoleerden we 27.000 m2 aan dakoppervlakte. We pakten de gevels en daken aan van zo'n 1.300 woningen. En brachten we ruim 1.200 woningen naar een label A/B. En wist je dat we al meer dan 100.000 zonnepanelen hebben gelegd? Dat zijn meer dan 35 volle voetbalvelden. Daar zijn we trots op, zeker nu tekorten op allerlei vlakken de boventoon voeren. 

Wooncomfort omhoog & energielasten omlaag

Onze ambitie op het gebied van duurzaamheid? Al onze woningen in 2050 CO2-neutraal. Hoe? Door te isoleren, het aanbrengen van duurzame warmtevoorzieningen en het plaatsen van zonnepanelen. Terugblikkend op 2022 hebben we hierin enorme stappen gezet. Vaart maken met verduurzamen is extra lastig in een wereld met veel personeels- en materiaaltekorten. Ook wij lopen daar tegenaan. Hoe we omgaan met deze uitdagingen? We vroegen aan onze collega René Pijper, manager Verduurzamen & Verbeteren: “Het is belangrijk onze doelen op het gebied van duurzaamheid te halen. In de eerste plaats natuurlijk om bij te dragen aan het wooncomfort van onze huurders en verlaging van hun energiekosten. Doordat we werken met veel vaste partners, die net als wij, op alle mogelijke manieren de schouders eronder zetten kan dat in de huidige moeilijke markt.” 

Tekorten

Want ook wij als woningcorporatie hebben last van de materiaaltekorten bij leveranciers. Voor een project waar woningen van het gas gingen, werden elektrische kookplaten niet op tijd geleverd. Erg vervelend voor onze huurders, want dan kunnen ze niet koken. Samen met onze partners kijken we naar andere oplossingen. Zo reed een van onze installateurs heel Nederland door om via de detailhandel toch op tijd aan kookplaten te komen. René: “Ook onze dakpartners hadden te maken met tekorten. We hebben meegemaakt dat de voorraad dakpannen zo hoog was als een flatgebouw en nu zijn ze blij als het de hoogte heeft van een eengezinswoning.” 

Samen met onze vaste partners zetten we de schouders eronder

Vaart maken

Onze huurders hebben te maken met de hoge energieprijzen en stijgende inflatie. Gelukkig treffen de overheid en gemeenten hier maatregelen voor; zoals tegemoetkomingen, het energieplafond en subsidies. En wij als woningcorporatie? Wij maken vaart met verduurzaming. We pakken eerst alle woningen met een E, F of G label aan. Daar ligt onze prioriteit de komende jaren. Daarnaast zetten we in op het aanbrengen van duurzame warmtevoorzieningen en het plaatsen van zonnepanelen.

Huurders vinden hier actuele informatie en tips om energie- en gas te besparen.