Fijn wonen
18-1-2023

Hart voor Haven

Van Almere Haven weer een aantrekkelijke wijk maken. Dat is wat het Havenverbond voor ogen heeft. Hoe gaan ze dat doen? We vroegen het gebiedsontwikkelaar Giovanna van den Ham, die namens de Alliantie betrokken is bij het Havenverbond.

Wat is het Havenverbond?

“Het Havenverbond bestaat uit 12 partijen, waaronder de Alliantie, die allemaal ‘wortels’ in Haven hebben en vernieuwing van de wijken in de binnenring van belangrijk vinden. In de zomer van 2019 sloegen we de handen ineen. Samen met experts én zo’n 200 Havenaren bedachten we een toekomstplan voor Haven. Die plannen voeren we nu stapsgewijs uit. Er gaat dan ook van alles gebeuren. Zo moet er een flink aantal nieuwe woningen worden gebouwd – 2.500 tot 2040 om precies te zijn– en wordt gewerkt aan een compacter en levendiger centrum.”

Wat is de rol van de Alliantie in het Havenverbond?  

“De Alliantie is 1 van de 12 partijen. Wij willen zoveel mogelijk mensen een passende woning bieden in een toekomstbestendige leefomgeving. Almere Haven is de oudste wijk van Almere en moet ook in de toekomst een leefbaar gebied blijven. En om aan de grote vraag van betaalbare en passende woningen tegemoet te komen, wil de Alliantie in Haven veel bijbouwen.”

Heb je een concreet voorbeeld van wat de Alliantie al gedaan heeft in Haven? 

“Bij het maken van de toekomstplannen voor Haven zeiden veel Havenaren dat je in de Havenkom het water nauwelijks kon beleven en dat de uitstraling van de gebouwen en terrassen veel eigentijdser kon. Daar is naar geluisterd. De gemeente richtte de openbare ruimte opnieuw in met meer groen, nieuwe bestrating en meer ruimte om te recreëren. Wij werken nu samen met onze huurders, de horecaondernemers, in de Havenkom aan terrasoverkappingen voor meer capaciteit en een uitnodigend beeld, zowel in de zomer als in het winterseizoen.” 

Klinkt goed. Heb je nog zo’n mooi voorbeeld van vernieuwing waarbij de Alliantie betrokken is?

“Een leegstaand pand aan de Kerkgracht verbouwden we tot woonruimte. Vorig jaar leverden we hier 7 zelfstandige studio’s op voor jongeren met een woonoppervlakte tussen de 25 en 30 vierkante meter. Maar we bouwen nog veel meer. Naar verwachting leveren we eind dit jaar het project Leemwierde op, met 15 sociale huurappartementen en 60 woonzorgappartementen. Deze laatste verhuren wij aan de Zorggroep Almere, die ook in het Havenverbond zit. En dit jaar starten we met de bouw van Sluiskade, een project met 32 middensegment appartementen. Dit alles past binnen het gezamenlijke plan van het Havenverbond om meer woningen toe te voegen in Almere Haven.”

Kunnen Havenaren nog steeds meedenken over de toekomst van Haven?

“Jazeker. Op het platform #Wat vindt Haven? roept het Havenverbond Havenaren op hun mening te geven. Steeds op het gebied van verschillende thema’s.”