Nieuws
17-8-2023

Feestelijke afsluiting verduurzaming 450 woningen in Amersfoort 

De Alliantie verduurzaamde samen met aannemers Nijhuis Bouw en Rutges Vernieuwt afgelopen jaren 450 sociale huurwoningen in het Leusderkwartier in Amersfoort. Met oliebollen en een drankje voor de bewoners van het laatste project in de Miereveldstraat en omgeving werd de verduurzaming op feestelijke manier afgesloten.

Energie ambitie

De woningen in het Leusderkwartier werden tijdens de verduurzaming van een gemiddeld energielabel F/G naar een gemiddeld energielabel A/B gebracht. Dit maakt dat de woningen nu comfortabeler zijn. Belangrijk is dat de bewoners dit merken in hun portemonnee. Door deze maatregelen worden de energielasten voor bewoners beter beheersbaar.

Om dit energielabel te bereiken, brachten we een isolatiepakket aan. Dit pakket bestond uit onder andere dak- en gevelisolatie, isolatieglas, en kierdichting van ramen en deuren. Als bewoners dit wilden, plaatsten we zonnepanelen op het dak van de woning. De bewoners konden tijdens de renovatie in hun woning blijven wonen.

Bewoners staan achter de plannen

‘Onze huurders willen niet alleen betaalbaar wonen, maar ook wonen in een woning van goede basiskwaliteit, met moderne voorzieningen en een prettig binnenklimaat,’ vertelt Jan van den Berg, gebiedsontwikkelaar bij de Alliantie. ‘Het succesvol verduurzamen van woningen staat of valt met de mate waarin bewoners achter de plannen staan. Ruim 70% van alle bewoners van de huurwoningen gaf instemming aan de verduurzaming in het Leusderkwartier. Vooraf inventariseerden we bij de bewoners of er nog andere zaken speelden, zodat dit meteen kon worden opgepakt. We kijken terug op een succesvol project met als resultaat tevreden bewoners. 

Fotografe Kim de Jong die in de Miereveldstraat woont, is blij met de verduurzaming: ‘Ik merkte het in de zomer al goed. Toen was het niet zo heet binnen als andere zomers. En met de kou van afgelopen periode was het binnen heerlijk warm. Nu het klaar is, ga ik mijn fotostudio verder inrichten!’ 

Opruimdagen

Vooruitlopend op de werkzaamheden in de Miereveldstraat en omgeving organiseerden de Alliantie en Nijhuis Bouw 5 opruimdagen voor de bewoners. Op deze manier ontstond er ruimte op de zolders. Twee vliegen in één klap, bewoners hadden een opgeruimd huis en er was ruimte om te werken.  ‘We helpen onze bewoners bij het opruimen van spullen, die ze niet meer gebruiken. Het is een dankbare klus want de bewoners die we helpen, kunnen dit niet meer of niet meer helemaal zelf doen,’ vertelt gebiedscoördinator Everdien Donker. ‘Ook de Kringloop, de Retourboulevard en de Circulaire Stadswerkplaats hebben we gevraagd mee te werken. Zo worden er geen spullen weggegooid die nog bruikbaar zijn en zijn we dichtbij onze bewoners om even een gezellig praatje te maken. Nijhuis Bouw en de huurdersorganisatie HBVA zorgden alle keren voor de koffie en wat lekkers. Het waren hartverwarmende en waardevolle dagen.’