Onderhoud
Transformatie
Verduurzamen
Nieuws
30-5-2022

Duurzaam resultaat door unieke samenwerking onderwijs, aannemers en de Alliantie

Duurzaam resultaat door unieke samenwerking onderwijs, aannemers en de Alliantie

Woensdag 25 mei is de 26e Bouwhuis-woning opgeleverd. De woning aan de Erfgooiersstraat 80 in Hilversum is nu toekomstbestendig en biedt de nieuwe bewoners een prachtig, duurzaam en volledig gerenoveerd (t)huis met een energielabel A.

Bouwhuis

“Met het Bouwhuis-project investeren we in de toekomst van de leerlingen, het opleiden van bouwtechnische professionals en een toekomstbestendige woning. Een prachtig en duurzaam resultaat!” aldus Ben Raven en Ruud de Koning projectleiders de Alliantie.

Ruim 16 jaar geleden startte het ‘Bouwhuis’, op het ROC-terrein in Hilversum. De samenwerking tussen regionale vmbo-scholen, het mbo RocvA, aannemer Goois Bouwbedrijf, aannemer Bouwmensen en de Alliantie is uniek; zover bij de Alliantie bekend de enige in zijn soort in Nederland. Jaarlijks zijn er 2 ‘Bouwhuis’-projecten: één woning wordt gerenoveerd en verduurzaamd door leerlingen van het vmbo Hilfertsheem College én College de Brink uit Laren onder begeleiding van een mbo-student. Een tweede woning wordt toekomstbestendig gemaakt met een RocvA mbo-student en gevorderde leerlingen die een opleiding volgen bij Bouwmensen. Er lopen meestal drie leerlingen stage bij Goois Bouwbedrijf.

Ben Raven: ”Alle leerlingen brengen theorie in praktijk die niet verschilt van de werkelijkheid. Inmiddels hebben we meer dan 15 mbo-studenten, 3 leermeesters en 400 leerlingen in onze Bouwhuizen gehad. We kunnen dus rustig zeggen dat het Bouwhuis veel heeft betekend en nog steeds betekent voor de opleiding van veel jonge mensen in de regio Gooi en Vechtstreek.”

Levensecht leren in regionaal klaslokaal

Het project Bouwhuis is één van de activiteiten van het project Sterk Techniekonderwijs het Gooi (STO) om het techniekonderwijs in samenwerking met het bedrijfsleven in de regio het Gooi te versterken. Leerlingen van College de Brink en het Hilfertsheem College worden ingezet in het Bouwhuis en worden door mbo-studenten en een leermeester van het Goois Bouwbedrijf begeleid. Voor de leerlingen van College de Brink zijn de werkzaamheden in het Bouwhuis een onderdeel van hun lesprogramma (renovatie). Raymond Kok, STO projectleider: "Levensecht leren in een regionaal klaslokaal”.

Samenwerkingsconvenant

Na de zomer start een nieuwe groep studenten met het toekomstbestendig maken van een woning. “Met  het ondertekenen van een 5-jarig samenwerkingsconvenant investeren alle partners: Goois Bouwbedrijf bv., Hilfertsheem College, College de Brink, mbo-college RocvA, Bouwmensen en de Alliantie in een duurzame toekomst voor leerlingen, het techniekonderwijs én duurzaam wonen. Ook bij de volgende 10 Bouwhuizen werken we met veel passie, professionaliteit en verbinding samen aan de toekomst!”, aldus Anne Oosterbaan, directeur van de Alliantie.