Nieuwbouw
Passend wonen
Sociale huur
21-7-2022

‘De Vrijheid’ opgeleverd

59 sociale huurwoningen Centrumeiland in Amsterdam

'De Vrijheid' opgeleverd - 59 sociale huurwoningen in Amsterdam

Foto: Eén van de bewoners is mevrouw Wingen die enorm blij is haar mooie, nieuwe appartement te kunnen betrekken.

Dinsdag 19 juli overhandigde de Alliantie de sleutels van de allereerste sociale huurappartementen op Centrumeiland aan bewoners van verschillende leeftijden en in verschillende levensfasen. Het nieuwe woongebouw ‘De Vrijheid’ bevat 59 sociale huurappartementen.

Centrumeiland

Centrumeiland is ongeveer zo groot als 23 voetbalvelden en staat bekend als hét zelfbouweiland van IJburg. In totaal komen er zo’n 1.500 woningen, waarvan 20% sociale huurwoningen. Hierin heeft de Alliantie het voortouw genomen met de oplevering van ‘De Vrijheid’. Verder komen er vrije sectorhuur- en koopwoningen. Veel daarvan zijn 'zelfbouwkavels'. Het wordt een groene, duurzame en autoluwe stadswijk.

De Vrijheid

De Vrijheid staat op Centrumeiland op IJburg, en wordt omringd door het IJmeer. Het mooie nieuwe woongebouw ligt aan de Quasibastraat en Virginiastraat, twee belangrijke verzetsstrijders tijdens de koloniale overheersing. Zoals de Alliantie bij meer projecten doet, werd ook deze keer een prijsvraag uitgeschreven onder alle medewerkers: wie verzint dé naam voor dit gebouw? Hierbij kwam ‘de Vrijheid’ als winnaar uit de bus. We citeren de bedenker van deze naam: “Dit woord hoort gewoon bij deze nieuwe wijk. Wie wil er nou niet in (de) vrijheid wonen!”.

Wonen in ‘De Vrijheid’

De woningen op de begane grond zijn bereikbaar vanaf de straatzijde en hebben een privé achtertuin. De overige woningen zijn galerijwoningen en met lift bereikbaar. Zij hebben een buitenruimte aan de galerijen. Er is een gemeenschappelijke binnentuin die gedeeld wordt met andere kaveleigenaren.

Volop in ontwikkeling

De eerste bewoners zijn in 2020 op Centrumeiland komen wonen. Er wordt de komende jaren nog druk gebouwd op het eiland. Nog niet alle voorzieningen zijn gereed, zoals buurtwinkels, een school, kinderopvang en horeca. Ook komen er kantoren/bedrijven en staan er speelplekken gepland, voor kinderen in diverse leeftijden.