Nieuwbouw
10-2-2022

Bouw tweede fase van sluitstuk Hogekwartier van start

Bouw tweede fase van sluitstuk Hogekwartier van start

Aan de zuidzijde van de Hogeweg richting het Amersfoortse centrum, op veld 7a van Hogekwartier, is de bouw gestart van de tweede en laatste fase van het project Wonen in Forza!. Dit project omvat in totaal 45 eengezinswoningen en 15 appartementen, en zijn inmiddels allemaal verkocht. De bouw van de laatste 17 eengezinswoningen (de tweede fase) is onlangs van start gegaan. Wonen in Forza! is het sluitstuk van het totale herstructureringsplan Hogekwartier, dat onderdeel is van Amersfoort Vernieuwt. Synchroon en Trebbe geven invulling aan de laatste twee bouwvelden door goede, duurzame koopwoningen te realiseren voor een brede doelgroep.

Wonen in Forza! is het laatste deelplan in Hogekwartier. Hier worden gefaseerd 45 eengezinswoningen en 15 appartementen gerealiseerd. De eerste fase omvatte 28 woningen en 15 appartementen en startte nog voor de zomer van 2021. Begin dit jaar startte ook het sluitstuk van Wonen in Forza! en daarmee van Hogekwartier; de tweede fase. Deze fase omvat de resterende 17 woningen. Samen vormen deze woningen en het appartementenblok een harmonieuze buurt met veel ruimte voor groen. De woningen worden uitgevoerd in twee verschillende woningtypen en drie verschillende gevelconcepten. Het appartementengebouw krijgt een eigen uitstraling die goed aansluit op de woningen.

De verantwoordelijk architecten voor de invulling van deelgebied 4 en 7a zijn MNNR architects en BDG architecten met KCAP als supervisor voor het volledige plan. Door de verschillende type woningen en appartementen is Wonen in Forza! bereikbaar voor een brede doelgroep; van alleenstaande tot starter, van gezin tot senior. Vanzelfsprekend zijn de woningen en appartementen duurzaam en toekomstbestendig. Dit wordt bereikt door onder andere een warmtepomp, hoogwaardige isolatie, vloerverwarming en zonnepanelen. Hein Stooker, directeur bij Trebbe: “Het is mooi dat we naast de 154 woningen die we al gerealiseerd hebben, we nu ook het sluitstuk van deze herstructurering voor onze rekening mogen nemen. Wij kijken uit naar voorspoedige bouwtijd en een succesvolle afronding van Hogekwartier.”

Hogekwartier hofleverancier

Ongeveer 35% van alle nieuwe woningen die in 2021 zijn gebouwd in Amersfoort, staat in Hogekwartier. Daarmee levert de nieuwe stadswijk een flink aandeel in de Amersfoortse woningbouwopgave. Joan van der Burgt, directeur van de Alliantie: ‘Woningzoekenden in Amersfoort moeten lang wachten op een woning. We doen er alles aan om zoveel mogelijk mensen aan een woning te helpen. Het bouwen van nieuwe, duurzame woningen is daar een voorbeeld van. Wij vinden het belangrijk dat we zoveel bewoners een fijn thuis kunnen geven in deze nieuwe stadswijk. Vanzelfsprekend met oog voor de toekomst. Door de lange doorlooptijd in Hogekwartier hebben we te maken met verschillende maten van duurzaamheid: deels gasloos, deels all-electric en deels BENG. En niet te vergeten de duurzame deelmobiliteit via Axxel en een duurzame inrichting van de openbare ruimte.’

Menno Tigelaar, wethouder Wonen: ‘In een paar jaar tijd zijn in de nieuwe stadswijk Hogekwartier honderden woningen gebouwd. Die zijn hard nodig voor de vele mensen die op de krappe woningmarkt moeilijk een woning kunnen vinden. Met de start van de bouwwerkzaamheden van het laatste deel van Forza!, komt de afronding van Hogekwartier in zicht. Hogekwartier bestaat uit verschillende typen woningen en een mix van koop, particuliere en sociale huur. Daarmee heeft Amersfoort er een gevarieerde wijk bij gekregen.’

Naar verwachting worden de laatste woningen van de nieuwe wijk eind 2022 opgeleverd en is de nieuwe stadswijk met in totaal 820 woningen, helemaal af.