Nieuws
Nieuwbouw
Sociale huur
14-10-2022

Bouw gestart:
140 sociale huur-appartementen in Bajeskwartier, Amsterdam

Start bouw De Vrijheid Bajeskwartier Amsterdam

Op de plek waar vroeger de Bijlmer Bajes gevestigd was, wordt hard gebouwd aan stadswijk Bajeskwartier. De toekomstige bewoners van 140 sociale huurappartementen krijgen hier een prachtige plek om te wonen in appartementencomplex De Vrijheid. In oktober zijn de Alliantie Ontwikkeling en bouwbedrijf Trebbe gestart met de bouw van De Vrijheid. Dit is het eerste appartementencomplex dat in het centrumcluster van de wijk gebouwd wordt. Het biedt straks plaats aan 140 sociale huurwoningen. Deze woningen dragen bij aan de groeiende vraag naar duurzame, betaalbare en passende appartementen.

Van gevangenisterrein naar levendige, groene stadwijk

Het wordt een levendige en groene stadswijk waar iedereen welkom is. De Vrijheid is één van de appartementencomplexen in deze nieuwe stadswijk en het eerste gebouw van het centrumcluster dat nu gebouwd wordt. De Vrijheid telt veertien verdiepingen en biedt plaats aan 140 sociale huurappartementen van circa 48 m2, 70 m2 en 80 m2. Door de variatie in type appartementen biedt De Vrijheid passende en fijne woningen aan iedereen.

De Vrijheid; hier komen ontmoetingen en groen samen

Het ontwerp van het gebouw is gemaakt door Atelier Kempe Thill. Het gebouw is ontworpen rondom een groot atrium dat ruimte biedt aan ontmoeting en sociale verbinding. Ook komt hier een groene binnentuin. De Vrijheid krijgt twee groene dakterrassen en alle appartementen krijgen een eigen buitenruimte. Hier komen binnen en buiten, urban en groen, samen. Bijzonder detail; een aantal originele elementen van de Bijlmer Bajes krijgen een plek in het ontwerp van dit gebouw. Op de begane grond van het appartementencomplex komen een fietsenstalling en een commerciële ruimte.

Duurzaam wonen en leven

Het doel is om de impact van het Bajeskwartier op het klimaat tot nul terug te brengen. Hier sluit het appartementencomplex De Vrijheid naadloos op aan. Zo vangen groene daken het regenwater op en zorgen voor gedoseerd afvloeien van het water. Ook de appartementen zijn duurzaam te noemen. Deze worden aangesloten op het collectieve verwarmingssysteem (WKO-installatie) van het Bajeskwartier. Voor de opwekking van elektriciteit worden pv-panelen op het dak geplaatst.

Samen op naar de volgende stap

De Alliantie Ontwikkeling selecteerde Trebbe als bouwteampartner. Gezamenlijk maakten wij het plan haalbaar. De start van de bouw luidt een bouwperiode in van ruim twintig maanden. Als alles volgens planning verloopt dan levert Trebbe De Vrijheid medio 2024 op.