Nieuwbouw
Nieuws
24-5-2022

Amersfoort krijgt er 400 nieuwe woningen bij in Kruiskamp

Amersfoort krijgt er 400 nieuwe woningen bij in Kruiskamp

Op 20 mei gaven wethouder Menno Tigelaar, Alliantie-directeur Joan van der Burgt samen met leerlingen van het Amsfort College en projectbetrokkenen het startsein voor de bouw van 400 nieuwe woningen in de wijk Kruiskamp. Zij hebben een tijdcapsule in de grond gestopt waar straks de nieuwe woningen staan. Alle aanwezigen hebben zo deze nieuwe woonplek gemarkeerd met hun wensen, ideeën en gedachten.

320 sociale huurwoningen

De Alliantie ontwikkelt samen met de gemeente de toekomstplannen van de Kruiskamp. Er is overeenstemming met de gemeente over de sloop van 240 woningen en de nieuwbouw van 400 woningen. Hiervan worden er 320 in de sociale huur gebouwd. Ook worden er 80 woningen in het middensegment huur gebouwd. De gemeenteraad heeft op 23 maart 2021 het bestemmingsplan vastgesteld.  Afgelopen maand is de omgevingsvergunning afgegeven en kon er gestart worden met de bouw van de eerste 214 woningen.

Het project Parkweelde 3

Aan de Magelhaenstraat e.o. stonden 224 appartementen die niet meer voldeden aan de wensen van deze tijd. Dat geldt ook voor 16 woningen aan de Leif Eriksonsstraat. ‘Op deze plek komen ca. 400 nieuwbouwwoningen met bijbehorende parkeerplaatsen’, licht Joan van der Burgt toe. ‘Om het woningaanbod in de wijk gevarieerder en evenwichtiger te maken, worden er van de 400 woningen ca. 320 in de sociale huur gebouwd (voornamelijk twee- en driekamerwoningen) en 80 woningen in het middensegment huur. We voeren de realisatie van de nieuwbouw gefaseerd uit. Een aantal woningen aan de Vasco da Gamastraat is al gesloopt en het terrein is  bouwklaar gemaakt. We zijn er trots op dat nu de bouw is gestart van de eerste deelfase waar maar liefst 147 sociale huurappartementen en 67 appartementen in de middenhuur gerealiseerd worden.’

Een goede buur

Het Amsfort College staat recht tegenover de bouwlocatie. De Alliantie en Nijhuis Bouw proberen de school zoveel mogelijk te betrekken in het bouwproces en de overlast voor de kinderen te beperken. “We willen een goede buur zijn voor de school,” vertelt Gert Ploeg, de omgevingsmanager van Parkweelde 3. “Met het heien houden we rekening met de examens, we willen nog een workshop Verkeersveiligheid organiseren en natuurlijk zijn ze straks ook van harte welkom om een kijkje te nemen op de bouwlocatie. Misschien willen ze zelfs wel de handen uit de mouwen steken door een stukje te metselen.”

Amersfoort Vernieuwt

Parkweelde maakt deel uit van Amersfoort Vernieuwt. Amersfoort Vernieuwt is een samenwerking tussen de gemeente Amersfoort en de woningcorporaties de Alliantie en Portaal. Het doel is om het leven in de wijken op veel gebieden prettiger te maken. Het wonen bijvoorbeeld, maar ook het samenleven en de voorzieningen in de wijk.

Vanaf begin 2000 zijn de ontwikkelingen van Parkweelde gestart. Als eerste is Parkweelde 1 ontwikkeld het gebied tussen de Adventkerk, centrum De Drietand en de Hudsonstraat. Als tweede Parkweelde 2 (aan de Van Randwijcklaan). Er zijn zowel koop- als huurwoningen gerealiseerd. Parkweelde 3 is het laatste deel van deze veelomvattende gebiedsontwikkeling.