Annemieke:

‘Met aluminium achter de radiator houd ik de warmte beter binnen’ . Alle duurzame tips van Annemieke lees je onderaan het interview!

‘Van het gas afgaan is onbetaalbaar’ 

Annemieke (57 jaar) huurt sinds 1996 een woning van de Alliantie, in Amsterdam. Ze ziet veel mogelijkheden op het gebied van duurzaam wonen. Om te beginnen met woningen met energielabel D, zoals haar eigen woning ook heeft. Ze is ook kritisch: ‘Het grootste vraagteken heb ik bij de kosten. Bijvoorbeeld van het gas afgaan, dat is toch raar op dit moment.’ Lees het hele interview met Annemieke!


Waar denk je aan bij duurzaam wonen?
‘Ik denk aan een woning die zuinig omgaat met energie. Door goed geïsoleerde muren, vloer en dak. Dubbel glas, en natuurlijk ventilatie en zonnepanelen. Het lijkt mij zinvol om te beginnen met het verduurzamen van woningen met hele lage energielabels zoals G. Aan die woningen moet nog zoveel gedaan worden, daar is echt veel winst te behalen. Breng die eerst naar D in plaats van een woning met energielabel van B naar A brengen.’ 


Ken je de landelijke duurzaamheidsdoelstellingen voor 2050?

‘Ik ben hier vaag mee bekend. Wat ik wel weet is dat het véél te ambitieus is. En dat er vooral wordt gedacht vanuit de overheid, en niet vanuit ons als bewoner. Bijvoorbeeld van het gas afgaan, dat vind ik raar. Het is onbetaalbaar. En subsidies voor zonnepanelen of een warmtepomp, komen altijd bij dezelfde mensen terecht. Het verduurzamen wordt nog niet echt makkelijk en aantrekkelijk gemaakt.’


‘Start met woningen met energielabel G in plaats van B’


Alle woningen zijn een keer aan de beurt voor verduurzaming. Zijn we al bij jou langs geweest?
‘Nee, nog niet. Er is wel iemand langs geweest om in de kruipruimte te kijken in verband met houtrot. Ik zit al 24 jaar in de kou, want ik heb nog steeds geen vloerisolatie. Op neushoogte is het 19 graden, maar aan mijn voeten soms maar 13. Ik vroeg de Alliantie als ze toch met de kruipruimte bezig gingen, of ze dan ook direct de vloer konden doen. Ik kreeg te horen dat dat wel zou gaan gebeuren, maar het was nog niet duidelijk wanneer. Er wordt veel over duurzaamheid gesproken. Maar als er toch in de kruipruimte wordt gewerkt, waarom dan niet ook met vloerisolatie beginnen?’Welke vragen heb je aan ons over duurzaam wonen?
‘Het grootste vraagteken heb ik bij de kosten. Want niet elke huurder kan dit zelf betalen. Ik heb het idee dat het vanuit de Alliantie ook niets mag kosten. En de subsidies gaan voor mij niet op, of zijn niet aantrekkelijk genoeg. Oftewel: hoe zorgen we voor meer woongenot en wie draait op voor de kosten?’


'Het grootste vraagteken heb ik bij de kosten  

 

Wat is er nodig om de woning te verduurzamen?    
‘Vloerisolatie. Maar ook centrale verwarming, en betere ventilatie. De roosters bij het raam kunnen niet meer open of dicht. En ik kan mijn verwarming niet ontluchten, omdat ik er niet bij kan. Misschien is het goed om eerst de basis van mijn woning te verbeteren, in plaats van grote maatregelen als zonnepanelen op het dak plaatsen. Mijn woning lijkt wel heel geschikt voor zonnepanelen. Dus als de rest op orde is, dan zou dat een goede vervolgstap zijn.’  

Over Annemieke

Sinds 1996 huurder van de Alliantie. Woont in een appartement op de beganegrond, bouwjaar 1926. Houdt van lezen, online leren, yoga/pilates.

Alle tips van Annemieke nog eens op een rij:

Zuinig met elektra en warmte omgaan doe je door:

  • Plak aluminium achter de radiatoren, om de warmte beter binnen te houden
  • Vervang je lampen voor sfeervolle ledlampen 
  • Let op de energieklasse van huishoudelijke apparatuur, wanneer je het aanschaft
  • Draai de kachel 's avonds naar 15 graden
  • Zorg dat je kort doucht om energie te besparen

Heb jij ook tips? Deel ze met ons via Facebook en Instagram!

Reactie van Joep van de Klantenservice

‘De plannen om helemaal CO2-neutraal te zijn in 2050 zijn inderdaad ambitieus. Wij verduurzamen onze woningen vooral stap voor stap. En wat je zegt is belangrijk. Eerst de basis van een huis goed aanpakken, voordat je bijvoorbeeld zonnepanelen plaatst. Ook wij hebben nog een lange weg te gaan. Daar hebben we onze huurders hard bij nodig, juist ook als ze kritische vragen hebben.

Annemieke tijdens een 'Groendag' in het Sarphatipark

Annemieke richt zich op het vergroenen van de straat en het veilig maken van het speelplaatsje. En met resultaat: het speelplaatsje is opgeknapt, er zijn nieuwe fietsenrekken geplaatst en er zijn groenvakken aangelegd die de bewoners gaan onderhouden!