Over wonen

Samen een huis kopen, dit is wat je moet weten

Heb jij samen met jouw partner besloten om de stap te zetten naar een koophuis? Gefeliciteerd! Dit is een mooie en belangrijke stap in jullie leven. Er komt wel wat meer bij kijken dan wanneer je een woning huurt. We zetten 7 stappen tot het kopen van een huis op een rij, zo weet jij precies waar je aan toe bent.

Tip 1: Hypotheek berekenen

Allereerst is het handig om te weten in welke prijsklasse je kan gaan zoeken. Laat daarom voor de huizenjacht begint, berekenen wat voor hypotheek jij kan krijgen.

Tip 2: Op zoek naar een koophuis

Zodra je weet wat jouw budget is, kan je naar huizen gaan kijken. Je kan zelf jouw droomwoning gaan zoeken, maar je kan ook de hulp van een makelaar inschakelen.

Tip 3: Huizen bezichtigen

Online kan je ontzettend veel huizen online bekijken, maar je weet pas echt wat je van een huis vindt als je het gaat bezichtigen. Jouw gevoel bij een huis is erg belangrijk, dit weet je niet als je thuis achter de computer blijft zoeken.

Tip 4: Waarde bepalen

Heb jij hét gevoel bij een woning gevonden? Dan is het tijd om de waarde te bepalen en vervolgens een bod uit te brengen. Bij een oud huis is het verstandig om eerst een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Deze keuring geeft een duidelijk beeld van de waarde van de woning.

Tip 5: Tekenen en hypotheek afsluiten

Is jouw bod geaccepteerd? Dan is het nu tijd om het voorlopige koopcontract te ondertekenen: de koopakte. In de koopakte staan de afspraken die jij samen met de verkoper hebt gemaakt.

Tip 6: Woningtaxatie

Voordat jij een hypotheek kan krijgen, wil de hypotheekverstrekker weten of de waarde van de woning juist is. Eén van de verplichtingen hiervoor is een taxatierapport. Een onafhankelijke taxateur bepaalt dan de waarde van de woning.

Tip 7: Langs de notaris

Heb je de koopakte getekend? Is de hypotheek aangevraagd? Op de dag van de overdracht teken je bij de notaris de leverakte. Nu ben jij de echte eigenaar van de woning.

Woning vinden met de mail alert

Ben jij samen met jouw partner op zoek naar een koopwoning? Weet je niet waar je moet beginnen? Deze 7 tips zullen jou helpen. Op de hoogte blijven? Stel de mail alert in. Zo heb je wekelijks het aanbod dat voldoet aan jouw zoekfilters in je mailbox. Misschien zit jouw droomhuis hier wel tussen. Veel succes!