Over wonen

Oude CV ketel vervangen: 5 duurzame alternatieven

Jouw oude CV-ketel vervangen? Hét moment om een duurzame keuze te maken, waarmee je meteen klaar bent voor de toekomst. Kies een alternatief zonder gas, zodat je alvast bent voorbereid op het moment dat de gaskraan definitief dichtgaat.

Duurzame alternatieven voor oude CV-ketel

Benieuwd naar de duurzame alternatieven voor jouw oude CV-ketel? We zetten er 5 voor je op een rij:

Warmtepomp

Het meest bekende en duurzame alternatief, dat verwarmt op basis van aardwarmte. Of vanuit de lucht, afhankelijk van het model dat je kiest. Een volledig elektrische warmtepomp gebruikt alleen maar elektriciteit om jouw woning te verwarming.

Let op: gebruik maken van een warmtepomp? Jouw huis dient goed geïsoleerd te zijn en je moet gebruik maken van vloerverwarming. Het water in de pomp wordt namelijk minder warm dan in een CV-ketel.

Infraroodpanelen

Gerichte verwarming, vanuit panelen die je op kunt hangen aan de wand of aan het plafond. Plaats ze op plekken waar je veel bent, bijvoorbeeld boven de bank, boven de eettafel en in het toilet. De gerichte verwarming zorgt voor warmte op de plekken waar je die het meest nodig hebt.

Zonneboiler

Een goed alternatief voor jouw oude CV-ketel, om te verwarmen met de warmte van de zon. Houd er rekening mee dat je in de zomer ongeveer de helft van je warme water uit een zonneboiler kunt halen, in de wintermaanden lukt dat niet. Je hebt er daarom een (kleinere) nieuwe CV-ketel bij nodig.

Elektrische CV-ketel

Kun je (nog) geen warmtepomp plaatsen, maar wil je wel graag van het gas af? Een elektrische CV-ketel is dan een goed alternatief. Houd er rekening mee dat het verbruik aan elektriciteit hoger ligt en het vermogen lager is. Het is vooral een goed alternatief als je ook gebruik maakt van zonnepanelen.

Pelletkachel

Minder vervuilend dan stoken met aardgas, dus in die zin een duurzaam alternatief. Goed geschikt voor slecht geïsoleerde huizen, al komt er helaas fijnstof vrij. Het is minder dan bij een houtkachel, maar helemaal vrij van kritiek is deze oplossing niet.

Duurzaam wonen: een nieuwe woning

Duurzaam wonen in jouw eigen huis of op zoek naar een nieuwe woning? Gebruik de bovenstaande tips als je de oude CV-ketel wilt vervangen door een duurzamer alternatief.

Vragen over jouw oude CV-ketel en duurzame alternatieven of op zoek naar een andere woning? Bel ons op telefoonnummer 088 - 00 232 00. We horen graag van je.