Over wonen

Extra aflossen op je hypotheek: hoe werkt dat?

Een hypotheek is een lening waarmee je een woning kunt betalen. De maandlasten die je betaalt bestaan uit rente en eventueel aflossing. Deze maandlasten kun je verlagen door extra af te lossen. Maar hoe werkt dit? En is het ook voor jou interessant?

Hypotheek aflossen

Aflossen op je hypotheek

Het aflossen van een hypotheek is het terugbetalen van het geleende bedrag binnen je hypotheek. Vaak los je maandelijks een stukje van je hypotheek af, maar niet bij alle hypotheekvormen is dit het geval. We zetten 4 hypotheekvormen op een rij. 

  • Annuïteitenhypotheek
  • (bank)Spaarhypotheek
  • Beleggingshypotheek
  • Aflossingsvrije hypotheek

Annuïteitenhypotheek

Extra aflossen 

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand. Dit bedrag bestaat uit 2 delen: rente en aflossing. Bij deze hypotheekvorm kan het zeker interessant zijn om extra af te lossen. Extra aflossen betekent namelijk lagere maandlasten of een kortere looptijd van de hypotheek. Let bij het aflossen wel op een mogelijke boeterente. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker. Weten of extra aflossen voor jou interessant is? Bekijk het in deze handige rekentool.

 Spaarhypotheek

Niet aflossen, maar sparen

De (bank)spaarhypotheek is minder geschikt voor extra aflossen dan andere hypotheekvormen. Dit komt omdat je bij deze hypotheek het bedrag gedurende de looptijd al bij elkaar spaart. Je kunt bij een (bank)spaarhypotheek vaak beter een extra bedrag op je spaarpolis storten.

Aflossen op een hypotheek
Overstappen beleggingshypotheek

Beleggingshypotheek 

Niet aflossen, maar beleggen

Bij een beleggingshypotheek betaal je iedere maand hypotheekrente en stort je een bedrag op een gekoppelde beleggingsrekening. Daarmee los je aan het eind van de looptijd jouw hypotheek af. Er kleeft wel een risico aan deze hypotheekvorm. Je weet namelijk niet of de opbrengst voldoende zal zijn om je hypotheek volledig af te lossen. Tussentijds extra aflossen kan, maar vaak is het voordeliger om over te stappen naar een andere hypotheekvorm. Neem contact op met je geldverstrekker en laat je goed informeren.

(Deels) aflossingsvrije hypotheek

Aflossen aan het eind

Anders dan de naam wellicht doet vermoeden, moet je ook een aflossingsvrije hypotheek aflossen. Bij deze hypotheek betaal je alleen een maandelijkse rente en los je niet af. Dit betekent dat aan het einde van de looptijd je het volledige hypotheekbedrag nog moet terugbetalen. Met de verkoop van je woning kun je het bedrag aflossen. Tussentijds aflossen is zeker mogelijk. Doe je dat regelmatig, dan houd je aan het eind van de looptijd een lager hypotheekbedrag over. Bovendien dalen je maandlasten. Let bij het aflossen wel op een mogelijke boeterente. Bereken het in deze handige rekentool.

Extra aflossen: de voordelen 

Door extra af te lossen op je hypotheek dalen je maandlasten. En dat geeft je iedere maand extra financiële ruimte. Bovendien word je hypotheekschuld lager. Hier heb je plezier van bij de verkoop van je woning. Extra aflossen kan er ook voor zorgen dat je minder rente betaalt en dat de belastingdruk op jouw inkomsten in box 3 (sparen en beleggen) lager wordt.

Extra aflossen: de nadelen 

Natuurlijk heeft extra aflossen op je hypotheek ook nadelen. Zo houd je door extra af te lossen minder spaargeld over. Los daarom alleen af met geld dat je niet nodig hebt. De kans bestaat ook dat je meer belasting gaat betalen in box 1. En dat je te maken krijgt met een bijleenregeling. Ten slotte betaal je in sommige gevallen een boeterente als je extra wilt aflossen.