Wooncoach Renata helpt ouderen aan een passende woning

Over wonen | Leestijd 3 min.

Wil je kleiner gaan wonen? Bijvoorbeeld omdat de kinderen de deur uit zijn of omdat traplopen steeds moeilijker wordt? Onze wooncoaches helpen je graag verder. Renata Nijenhuis is wooncoach in de gemeente Amersfoort. Ze hielp al veel ouderen aan een passende woning.

Hoe stimuleert de Alliantie doorstroming?

De Alliantie wil zoveel mogelijk mensen aan een betaalbare en passende woning helpen. Daarom bouwen we nieuwe huizen, verbouwen we panden, bieden we tijdelijke huisvesting en stimuleren we doorstroming. Bij doorstroming gaan huurders groter of juist kleiner wonen, afhankelijk van hun levensfase. “Om doorstroming te stimuleren, kunnen huurders gebruikmaken van verschillende regelingen”, legt wooncoach Renata Nijenhuis uit. “In de regio Amersfoort kunnen we huurders 3 regelingen aanbieden. Ten eerste: Van Groot naar Beter. Dit is een regeling waarbij mensen die een grote woning achterlaten voorrang krijgen op hun inschrijving bij Woningnet. Daarnaast kunnen ze bij de gemeente Amersfoort een verhuisvergoeding aanvragen. En als laatste de zogenaamde huurgewenning. Dit betekent dat je kunt wennen aan de hogere huur. De huur gaat niet in 1 keer omhoog, maar per jaar een beetje. Uiteindelijk betaal je na 3 jaar de hogere huur.” 

Tip

Wacht niet te lang, maar denk op tijd na over later. Dan kun je in alle rust keuzes maken.

Renata helpt huurders hun woonwensen in beeld te krijgen

Sinds vorig jaar loopt er een pilot in de regio Amersfoort. “We stuurden huurders van 55 jaar en ouder een mailing. In deze mailing brachten we de 3 regelingen onder de aandacht.” Op deze mailing reageerden veel huurders. “We kregen veel telefoontjes van huurders die graag voorrang wilden bij Woningnet. We geven dan informatie hoe ze dat kunnen doen. En als ze er zelf niet uitkomen, dan helpen we deze huurders. We kunnen ook reageren voor mensen op Woningnet. Dat hebben we ook veel gedaan. We zorgen dan dat we goed weten wat hun woonwensen zijn. En als een woning toch niet is wat ze zoeken, dan mogen ze gewoon nee zeggen. Het is geen verplichting.”

Wat doet een wooncoach?

  • Brengt je woonwensen in kaart.
  • Laat zien wat een verhuizing voor je kan betekenen. Ook financieel.
  • Helpt bij je profiel en inschrijving op Woningnet.
  • Kan voor je zoeken en reageren op geschikte woningen.
  • Helpt bij het vinden van instanties voor andere vragen. Zoals hulp bij een verhuizing of aanpassing in je woning.

Een wooncoach kan een stukje onrust wegnemen

Renata geeft veel telefonische informatie, maar komt ook bij de mensen thuis. “Vorige week was ik bij een familie, waarvan de vrouw MS heeft. Deze dame wist heel goed wat ze wilde. Haar profiel bij Woningnet bleek helemaal op orde. Wat ik in zo’n geval doe, is vooral onrust wegnemen.”
Renata ziet het geruststellen van huurders als een belangrijke taak van haar werk. Huurders zoeken bevestiging en dat geeft ze hun graag. “Vorig jaar hielp ik een echtpaar dat van een grote eengezinswoning naar een appartement wilde. De man was ernstig ziek en wilde alles goed regelen voor zijn vrouw. Dat waren soms best emotionele gesprekken. Heel fijn om ze goed te kunnen helpen. Ze nodigden me uit om nog een keer langs te komen als ze eenmaal verhuisd waren. Dat heb ik gedaan. Ze waren nog altijd zo dankbaar. Dat is toch waarom je het uiteindelijk doet.”

Regelingen in jouw regio

De regelingen met betrekking tot doorstroming zijn per regio verschillend. Bekijk wat de regelingen in jouw regio zijn en wat een wooncoach voor jou kan betekenen.